Ciprski parlament potrdil prvi proračun po mednarodni pomoči

Proračun za leto 2014 bo za približno 626 milijonov evrov manjši od letošnjega.

Objavljeno
20. december 2013 13.14
CYPRUS-PARLIAMENT/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Nikozija − Ciprski parlament je sinoči s 30 glasovi za in 20 proti potrdili proračun za prihodnje leto, ki predvideva za približno deset odstotkov nižje odhodke, piše Slovenska tiskovna agencija. To je prvi proračun, odkar je država dobila mednarodno pomoč.

Proračun za leto 2014 bo za približno 626 milijonov evrov manjši od letošnjega. Odhodki, zmanjšani za stroške obresti, bodo znašali 5,59 milijarde evrov, piše STA.

Mednarodni posojilodajalci so v zameno za deset milijard evrov pomoči od Cipra zahtevali likvidacijo druge največje banke Laiki in rezanje depozitov nad 100.000 evrov v največji Ciprski banki. Zaradi ukrepov, kakršnih v evroobmočju še ni bilo, je morala vlada marca za dva tedna zapreti banke in uvesti strog nadzor, ko so se znova odprle, piše STA.

Vladajoča stranka je program, uveden po prejetju mednarodne pomoči, označila za »enosmerno ulico«, in zatrdila, da bodo pozitivni rezultati kmalu vidni, gospodarstvo pa se ne bo krčilo tako hitro, kot so se bali. Mednarodni posojilodajalci pričakujejo, da se bo ciprsko gospodarstvo skrčilo za okoli 7,7 odstotka, medtem ko so bile prve ocene 8,7 odstotka.

Opozicija, ki je glasovala proti proračunu, po drugi strani trdi, da vladni varčevalni ukrepi ne prinašajo novih delovnih mest, temveč da je zaradi njih vse več ljudi revnih, socialni prejemki in pokojnine pa se znižujejo, še piše STA.