Članici Pussy Riot v delovnih taboriščih

Odvetnik deklet je novico izvedel od svojih virov, uradnega obvestila še ni dobil.

Objavljeno
24. oktober 2012 18.07
Russia Pussy Riot
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Moskva - Članici ruske pank skupine Pussy Riot Nadežda Tolokonikova in Marija Aljohina sta prispeli v delovni taborišči, kjer bosta prestajali dvoletno kazen, na katero sta bili obsojeni zaradi nastopa skupine v moskovski katedrali.

Tolokonikova je po pisanju Slovenske tiskovne agencije prispela v taborišče v Mordovji, Aljohina pa v Permu. Kot je povedal njun odvetnik, je to izvedel od svojih virov, medtem ko uradnega obvestila še ni dobil. Ruska oblast je sicer dolžna svojce zapornikov v desetih dneh obvestiti, kje se nahajajo njihovi bližnji, še piše STA.

Taborišče številka 14 v Mordovji je znano so po težkih pogojih za zapornike, medtem ko tisto v Permu velja za nekoliko bolj prijazno, saj leži v mestu. Perm je sicer od Moskve oddaljen kar 1400 kilometrov. Pokrajina Mordovja leži v osrednji Rusiji, znana pa je po tem, da je tam veliko delovnih taborišč. Večino so jih odprli že v času stalinizma, piše Slovenska tiskovna agencija.

Tolokonikova in Aljohina ter tudi tretja članica skupine, Jekaterina Samucevič, so bile obsojene na dve leti prisilnega dela zaradi huliganstva ter spodbujanja k verskemu sovraštvu, ker so v moskovski katedrali pele pank molitev proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Na kazen so se pritožile, a je prizivno sodišče v začetku oktobra kazen za prvi dve, čeprav imata majhna otroka, potrdilo, medtem ko so Samucevičevo pogojno izpustili.