Clintonova: Vse manj je upanja za Sirijo

Ameriška državna sekretarka je opozorila, da bi utegnila sirska država propasti.

Objavljeno
08. julij 2012 15.10
SYRIA-CRISIS/
Ni. Č., Š. P., Delo.si
Ni. Č., Š. P., Delo.si
Tokio, Damask - Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je na oceno posebnega odposlanca ZN Kofija Annana, da njegov mirovni načrt ne uspeva, dejala, da bi to morala biti streznitev za vse, poroča STA.

Kot v Tokiu, kjer se je udeležila mednarodne donatorske konference za Afganistan, še poudarila ameriška zunanja ministrica, je bil prejšnji mesec eden najbolj krvavih, odkar se je pred 16 meseci začel upor proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Ob tem je dodala, da sirska opozicija postaja vse bolj učinkovita tako v obrambi kot v ofenzivi na pripadnike sirske vojske. Clintonova je tudi menila, da bi moral al Asadov režim doumeti, da so njegovi dnevi šteti.

Kljub vsemu pa še obstaja možnost, da »bi Sirijo rešili pred katastrofalnim napadom, ki bi utegnil biti zelo nevaren ne samo za Sirijo, pač pa tudi za regijo«, je še izpostavila Clintonova.

Kot je v sobotnem pogovoru za francoski Le Monde opozoril posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Kofi Annan, se njegov načrt za končanje sovražnosti v tej državi ni izkazal za uspešnega. Prav tako pa po njegovih besedah ni zagotovil, da bo obrodil sadove.

Za Annana sicer ni Rusija edina, ki bi lahko vplivala na razvoj dogodkov, temveč bi moral v prizadevanjih za iskanje rešitve sodelovati tudi Iran.

Annan je danes nepričakovano pripotoval v Damask, kjer se bo srečal z al Asadom. Podrobnosti o vsebini načrtovanih pogovorov niso znane. Annan, čigar obisk v Damasku so sprva napovedovali za ponedeljek, se sicer tokrat v Siriji mudi tretjič od izbruha konflikta.

V Siriji medtem prelivanje krvi tudi danes ne pojenja, iz države pa poročajo o najmanj 35 novih smrtnih žrtvah.

Iz države prihajajo tudi vesti, da je sirska vojska začela večdnevne obsežne vojaške vaje, v katerih sodelujejo zračne, kopenske in pomorske sile.