Dalajlama ne nasprotuje istospolnim porokam

Tibetanski duhovni voditelj poudarja, da so poroke istospolnih partnerjev osebna odločitev posameznikov.

Objavljeno
07. marec 2014 14.21
US-POLITICS-DALAI LAMA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Washington − Tibetanski duhovni voditelj dalajlama ne nasprotuje istospolnim porokam in poudarja, da je to osebna odločitev posameznikov. Med obiskom v ZDA je obsodil homofobijo in dejal, da so istospolni spolni odnosi neproblematični, vse dokler so sporazumni, piše Slovenska tiskovna agencija.

Dalajlama je v intervjuju z ameriškim voditeljem Larryjem Kingom dejal, da so odločitve glede istospolnih porok stvar posamezne vlade in da so konec koncev stvar posameznikov.

»Če par resnično čuti, da je tovrsten način zveze bolj praktičen, bolj zadovoljiv in se obe strani strinjata, v redu,« je dejal duhovni voditelj, a obenem dodal, naj ljudje sledijo naukom svoje religije o spolnosti, in opozoril, da so zlorabe nedopustne in predstavljajo kršitev človekovih pravic, piše STA.

Dalajlama se trenutno mudi na obisku v ZDA, kjer so ga v četrtek sprejeli nekateri ameriški kongresniki. Srečanja je ostro obsodila Kitajska in ZDA posvarila, naj »ne dajejo potuhe separatistu, ki se skriva za vero«, še piše STA.