Daleč od miru pred predsedniškimi volitvami

Iz Nata so sporočili, da so ob meji z Ukrajino zaznali premike, ki bi lahko kazali na napovedani umik ruskih sil.

Objavljeno
22. maj 2014 21.34
UKRAINE-CRISIS/
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Kijev − Manj kot trdi dni pred ukrajinskimi predsedniškimi volitvami, v katere Zahod in Kijev polagata upanje za umiritev krize v državi, nič ne kaže, da bodo proruski aktivisti v Lugansku in Donecku klonili. Kmalu po referendumih o neodvisnosti so namreč sporočili, da volitev na ozemlju omenjenih regij ne bodo dopustili.

Prav tako nič ne kaže na umirjanje razmer na vzhodu Ukrajine; v nočnih spopadih je umrlo 14 ukrajinskih vojakov. Iz obrambnega ministrstva so sporočili, da so uporniki v regiji Doneck razstrelil vojaško vozilo, umrlo je 13 ljudi, 30 je bilo ranjenih. Še en vojak je umrl v regiji Lugansk. Po neuradnih podatkih je nasilje na vzhodu Ukrajine od sredine aprila, ko je uradni Kijev sprožil t. i. »protiteroristično« vojaško operacijo zoper proruske upornike, umrlo že 140 ljudi.

Za to, da je kaos na vzhodu Ukrajine še večji, so danes poskrbeli oboroženi napadalci, ki so zavzeli štiri premogovnike in zahtevali, da jim rudarji zagotovijo razstrelivo.

Premiki ob ukrajinski meji

Iz zveze Nato so danes sporočili, da so na ruski meji ob Ukrajini zaznali premikanje, ki morda kaže napovedani umik ruskih sil. Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer že pred dnevi napovedal, da se po zaključku spomladanskih vojaških vaj ruski vojaki vračajo v stalna oporišča.

Putin je že pred časom sporočil, da so ukrajinske predsedniške volitve korak v pravo smer, med današnjim obiskom na Kitajskem pa je dejal, da same volitve pravzaprav niso tako pomembne. »Pomembno je, da Kijev popravi skrhane odnose z regijami in da bodo ljudje znova občutili, da so polnopravni državljani,« je dejal.

Začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk pa je napovedi Kremlja o umiku vojske iz bližine ukrajinske meje označil za »blefiranje« in dodal, da tudi če se vojaki umaknejo, v Ukrajini še vedno ostajajo oboroženi teroristi. Jacenjuk je Rusijo znova obtožil, da poskuša spodbuditi konflikt in spodkopati nedeljske volitve, varnostni svet Združenih narodov pa pozval k nujnemu srečanju o krizi v državi. Pred vpletanjem v nedeljske volitve v Ukrajini je Moskvo danes znova posvaril tudi ameriški podpredsednik Joe Biden, ki je zagrozil da bo bo rusko gospodarstvo, ki se že bliža recesiji, v tem primeru utrpelo takojšnje posledice.