Demokrati in republikanci tik pred zdajci dosegli dogovor

Gre za zmago republikancev, Obami pa ostaja tolažba, da Združene države pod njegovim vodstvom ne bodo bankrotirale.

Objavljeno
01. avgust 2011 08.21
Posodobljeno
01. avgust 2011 08.32
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Washington − Ameriški predsednik Barack Obama je pozno sinoči sporočil, da so se demokratski in republikanski voditelji po mesecih pogajanj uspel dogovoriti o povišanju meje javnega dolga in zmanjšanju proračunskega primanjkljaja. »Voditelji obeh strank v obeh domovih kongresa so dosegli dogovor za zmanjšanje primanjkljaja in se tako izognili plačilni nesposobnosti, ki bi imela uničujoče posledice za naše gospodarstvo,« je dejal Obama. »Proces je bil zmeden, trajal pa je veliko predolgo,« je še dejal ameriški predsednik in dodal: »Kljub temu so voditelji obeh strank na koncu dosegli kompromis.«

Le dva dni preden bi ZDA ostale brez denarja in bi bile tako nezmožne plačevati svoje obveznosti, so predsednik in njegovi republikanski nasprotniki dosegli okvirni dogovor, v skladu s katerim bodo Združene države dovoljeno mejo javnega dolga v višini 14.300 milijard dolarjev zvišale za 2400 milijard dolarjev. To bi sicer storili v dveh korakih: prvi bi začel veljati takoj in bi pomenil dvig meje za približno tisoč milijard dolarjev, pospremili pa bi ga prav toliko vredni varčevalni ukrepi, v drugem koraku pa bi dvostrankarski kongresni odbor do 24. novembra pripravil predloge 1800 milijard dolarjev vrednih varčevalnih ukrepov v javni porabi za prihodnih deset let.

O dogovoru predvidoma še danes oba domova kongresa

Dogovor morata potrditi še oba domova ameriškega kongresa, ki bosta o njem predvidoma glasovala že danes. Zatem ga mora do polnoči v torek po vzhodnoameriškem času oziroma do šeste ure zjutraj v sredo po srednjeevropskem času podpisati še Obama.

Okvirni dogovor so že potrdili vodja senatne večine, demokrat Harry Reid, in vodja senatne manjšine Mitch McConnell, pa tudi predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa, republikanec John Boehner.

Načrtu sicer ostro nasprotujejo konservativno gibanje čajankarjev in liberalni demokrati. Vseeno poskušajo voditelji senata in predstavniškega doma zbrati dovolj podpore. »Če hočemo potrditi dogovor, potrebujemo podporo demokratov in republikancev, tako v predstavniškem domu kot v senatu. Nobene možnosti ni, da ena stranka to stori sama,« je tako dejal vodja senatne večine Reid.

Z dogovorom sicer niso povsem zadovoljni ne republikanci ne demokrati, čeprav je jasno, da gre za zmago republikancev, ki so kot stranka opozicije dosegli največ, kar je bilo možno. Predsedniku Obami pa je ostala tolažba, da Združene države pod njegovim vodstvom ne bodo bankrotirale.