Denar je, bo tudi politična volja?

Pomembna pobuda gostiteljice vrha v New Delhiju 
utegne najbolj koristiti Kitajski, za internacionalizacijo juana.

Objavljeno
28. marec 2012 21.06
Zorana Baković, Peking
Zorana Baković, Peking

Peking − Danes se je že po prometnih omejitvah v nekaterih predelih New Delhija čutilo, da v mesto prihajajo svetovni voditelji. Sledilo je protokolarno vrvenje med štirimi hoteli, v katerih bodo prenočevali štirje gostujoči predsedniki, okrepljeno varovanje vzdolž ulic, po katerih se bodo peljali, skratka nezmotljiv občutek, da se dogaja nekaj pomembnega.

Gre za vrhunsko srečanje držav članic Bricsa, med katerim bodo Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika razpravljale o novih korakih pri nastajanju bloka največjih držav v razvoju.

Kitajski predsednik Hu Jintao se je naselil v hotelu Oberoi. Bil je malce nezadovoljen, ker je ostala trohica možnosti, da mu bodo pot do dvorane, kjer bo zasedanje, zastavili tibetanski demonstranti. Hu in njegov ruski kolega Dmitrij Medvedjev sta v New Delhi pripotovala iz Seula. Povezuje ju nezadovoljstvo zaradi napovedi predsednika Baracka Obame o postavitvi regionalnih protiraketnih ščitov na Daljnem in Bližnjem vzhodu. Oba sta pripravljena srečanje Bricsa izkoristiti za nadaljnjo razpravo o razmerah v Siriji in Iranu.

Kitajska se bo nedvomno ponudila kot aktivnejša mirovnica, tem bolj, ker je bil v torek na obisku v Pekingu odposlanec OZN Kofi Anan. Premieru Wen Jiabau je predstavil svoj načrt v šestih točkah, ki vsebuje zahtevo, naj sirska vojska neha streljati na civiliste in naj se začnejo politična pogajanja o resničnih zahtevah sirskega ljudstva. Uradni Peking je domnevno podprl Ananov predlog, ostalo pa je še veliko podrobnosti, o katerih bi se Kitajska hotela pogajati z vsemi ključnimi akterji drame, na primer o tamponskem območju, ki bi zavarovalo civiliste v Siriji, azijska sila pa bo v zameno verjetno zahtevala preklic oborožene akcije proti predsedniku Bašarju al Asadu.

Brazilska predsednica Dilma Rousseff bo na zasedanje prišla z drugačnimi zahtevami, ki jih določa gospodarsko zaostajanje za azijskima silama. Njena prva skrb so lanski upad gospodarske rasti na 2,7 odstotka (leta 2010 je brazilsko gospodarstvo raslo po 7,5-odstotni stopnji), upočasnitev industrijske proizvodnje na začetku letošnjega leta in otežen izvoz brazilskega blaga zaradi finančnega cunamija iz ZDA in Evropske unije.

Podobno pesem bo prepeval predsednik Jacob Zuma, ki bo opozarjal na to, da bi morala biti Južna Afrika kot največje afriško gospodarstvo vrata za vstop kitajskega in ruskega kapitala na črno celino.

Od Indije pa je mogoče pričakovati, da bo na zasedanju na svojih tleh spomnila svet na čase, ko je bila med voditeljicami gibanja neuvrščenih, in še enkrat otipala točko ravnotežja med Ameriko in Kitajsko, dobro umeščeno znotraj Bricsa. Ta je še vedno umeten blok, ki nikogar k ničemur ne zavezuje, hkrati pa dovolj naravna izbira po podobnosti interesov, da bi lahko ponudil široke možnosti nadaljnjega razvoja.

Petkratni R zoper 
dolarsko prevlado

Ker razlike med državami te skupine že postajajo preveč očitne in je njihov skupni imenovalec večinoma v tem, da se upirajo dolarski prevladi, so nekateri Brics že preimenovali v R-5. S tem namigujejo na to, da se valute vseh petih držav začenjajo z isto črko: brazilska je real, ruska rubelj, indijska rupija, kitajska renminbi in južnoafriška rand.

Med najpomembnejšimi pobudami v New Delhiju bo obravnava predloga o ustanovitvi razvojne banke Bricsa, s katero bi v gospodarsko-investicijskem komuniciranju med petimi državami preprečile posledice fluktuacije ameriškega dolarja in evra. Banka bi zagotavljala sredstva za glavne projekte, strokovnjaki pa pravijo, da bi ponudila tudi izhodišče za reformo mednarodnih institucij, na primer Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke, ki trenutno ne delujeta s potrebno učinkovitostjo.

»Takšna banka bi lahko postala tudi poskusni teren za iskanje valute, ki bi jo lahko države Bricsa uporabljale vzporedno z dolarjem,« pravi Liu Youfa s kitajskega inštituta za mednarodne študije. Vprašanje denarja, ki ga bo treba nameniti za zagonska sredstva, se še ne postavlja, zasedanje na vrhu pa bo imelo priložnost odgovoriti na vprašanje, ali obstaja politično soglasje za ustanovitev banke. Kitajska je prepričana, da je pobuda zanjo prišla iz uradnega New Delhija in da bo v službi indijskih interesov, Indija pa sluti, da jo bo pravzaprav najbolj uporabljal Peking, da bi pospešil internacionalizacijo juana.

Za začetek bodo na zasedanju obravnavali vprašanje, kako okrepiti medsebojne vezi s trgovino in kreditiranjem v lokalnih valutah. Pet držav v razvoju se bo pravzaprav pogovarjalo predvsem o tem, kako znotraj mladega bloka povečati menjavo, ki je še vedno na skromni ravni 250 milijard dolarjev. Ko bo še enkrat nastala dilema glede prave identitete bloka Brics in smisla njegovega obstoja, ko se bo namreč postavilo vprašanje, kaj se tako pomembnega te dni dogaja v New Delhiju, bo odgovor logično ponudila statistika. Ta pravi, da ravno v teh petih državah živi 45 odstotkov svetovnega prebivalstva, da se v njih ustvarja približno 20 odstotkov svetovnega družbenega proizvoda in da je od začetka finančne krize leta 2008 45 odstotkov svetovne gospodarske rasti nastajalo na Kitajskem, v Indiji, Rusiji, Braziliji in Južni Afriki. Že samo ti podatki kažejo, da je srečanje na vrhu v indijskem glavnem mestu pomembno ne samo za teh pet držav, temveč tudi za ves svet.