Deželne volitve na Spodnjem Saškem kot prvi volilni preizkus

Analitiki napovedujejo, da se bo vsaka stranka, ki bo na Spodnjem Saškem v vladi, okrepila tudi na zvezni ravni.

Objavljeno
20. januar 2013 11.00
GERMANY-POLITICS-MERKEL
Mo. B., Delo.si; STA
Mo. B., Delo.si; STA

Hannover - V nemški zvezni deželi Spodnja Saška bodo danes deželne volitve. Gre za letošnji prvi volilni preizkus v Nemčiji, kjer bodo jeseni parlamentarne volitve. Na slednjih po zadnjih javnomnenjskih raziskavah zelo dobro kaže kanclerki Angeli Merkel, medtem ko se na Spodnjem Saškem obeta zelo tesen izid.

Socialdemokrati in Zeleni naj bi glede na izide javnomnenjske raziskave, ki so jih objavili le nekaj dni pred volitvami, skupaj dobili 46 odstotkov glasov, krščanski demokrati in liberalci, ki so na Spodnjem Saškem na oblasti od leta 2003, pa od 44 do 45 odstotkov glasov.

Volišča se bodo odprla ob 8. uri, zaprla pa ob 18. uri. Prve volilne projekcije bodo objavili pol ure po njihovem zaprtju, končne rezultate pa uro pred polnočjo.

Volitve na Spodnjem Saškem bodo vplivale na razmerje moči v bundesratu. Če bo vladajoča črno-rumena koalicija poražena, bo imela nemška vlada pod vodstvom Merklove v bundesratu, kjer je podpora koaliciji pomembna za sprejetje ključnih zakonov, le še 15 od 96 glasov.

Današnje volitve bodo zagotovo dale ton tudi jesenskim parlamentarnim volitvam. Politični analitiki napovedujejo, da se bo vsaka stranka, ki bo na Spodnjem Saškem v vladi, okrepila tudi na zvezni ravni.