Donald Trump: Evropska unija je do nas grozna

Ameriški predsednik se je takoj odzval na evropske grožnje in sklepe »balkanskega« vrha EU v Sofiji.
Fotografija: Donald Trump med pogovorom z generalnim sekretarjem Nata  Jensom Stoltenbergom FOTO: Nicholas Kamm/AFP
Odpri galerijo
Donald Trump med pogovorom z generalnim sekretarjem Nata  Jensom Stoltenbergom FOTO: Nicholas Kamm/AFP

Trgovinski odnosi med ZDA in Evropsko unijo so že nekaj časa napeti, zaradi enostranske odločitve ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da izstopi iz iranskega jedrskega sporazuma, pa se le še bolj zaostrujejo. 

K temu veliko prispeva tudi ameriški predsednik. Ta je včerajšnji pogovor z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom takoj izkoristil ne le za odgovor severnokorejskemu voditelju Kim Džong Unu, ki zaradi manevrov ameriške in južnokorejske vojske grozi z odpovedjo napovedanega srečanja med obema politikoma, ampak tudi za oster odgovor Evropski uniji, izjavam njenih vodilnih politikov in v Sofiji napovedanim ukrepom za zaščito evropskega gospodarstva v primeru ameriških sankcij. 

»Evropska unija se do nas obnaša grozno,« je ob robu srečanja s Stoltenbergom dejal Trump. »Jean-Claude (Juncker) in Donald (Tusk), oba imam rad,« je dejal Trump, »vendar sta zelo trda.« Evropska unija naj bi po Trumpovih trditvah vztrajala pri zelo trdih trgovinskih omejitvah, zaradi katerih ameriškim kmetovalcem tako rekoč ni mogoče izvažati na evropski trg. To naj bi veljalo tudi na drugih področjih. »Evropska unija, v tem primeru Nemčija, nas zasipa s svojimi mercedesi in beemveji,« je dejal Trump, »ampak tako ne bo šlo več naprej.«

Trgovanje z Evropsko unijo se je po izjavah ameriškega predsednika spremenilo v enosmerno cesto, trgovinski primanjkljaj pa naj bi v minulem letu znašal že 151 milijard dolarjev. Evropska unija se je, kot pravi Trump, »tako kot druge države razvadila, ker ji v ZDA dolga leta nihče ni nasprotoval.« 
 

Oster ogovor tudi Kimu


Ameriški predsednik je ostro odgovoril tudi severnokorejskemu predsedniku Kim Džong Unu, ki grozi z odpovedjo vrha. Združene države si po njegovem še vedno želijo nadaljevati priprave na srečanje, kljub jeznim odzivom Pjongjanga in Kimovim grožnjam, da bi Severna Koreja zaradi provokativnih ameriških vojaških vaj z Južno Korejo lahko odpovedala za 12. junij napovedano srečanje s Trumpom.

Če se bo severnokorejski voditelj Kim Džong Un strinjal z jedrsko razorožitvijo, »bo deležen zaščitnih ukrepov, ki bodo zelo močni«, je dejal Trump, nato pa v pogovoru z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom mimogrede povedal, da med srečanjem s Kimom ne namerava razpravljati o številu ameriških vojakov, ki so nameščeni v Južni Koreji. Stoltenberg je v kratki izjavi po srečanju izrekel podporo načrtovanemu vrhu med Trumpom in Kimom ter izrazil upanje, da bo ameriškemu predsedniku uspelo končati korejsko krizo in denuklearizirati korejski polotok. 
 

Komentarji: