Družina umorjenega Đinđića kazensko ovadila Čovića in Ilića

Politično ozadje atentata na srbskega premiera Zorana Đinđića še vedno ni pojasnjeno.

Objavljeno
15. december 2011 13.21
Posodobljeno
15. december 2011 13.24
Zoran Đinđić nekoč v srbskem parlamentu
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Beograd − Družina umorjenega srbskega premiera Zorana Đinđića je vložila kazensko ovadbo proti nekdanjemu podpredsedniku srbske vlade Nebojši Čoviću in nekdanjemu vodilnemu članu Demokratične opozicije (Dos) Velimirju Iliću. Nekdanja Đinđićeva tesna sodelavca sta bila po mnenju družine namreč vpletena v atentat, piše Slovenska tiskovna agencija.

Đinđićeva mati Mila in sestra Gordana Filipović sta kazensko ovadbo vložili preko odvetnika Srđa Popovića, ki je kazensko ovadbo v njunem imenu v preteklosti že vložil tudi proti nekdanjemu predsedniku ZR Jugoslavije Vojislavu Koštunici. Kazenska ovadba menda temelji na trditvi, da je dvojica vedela, da se pripravlja atentat na Đinđića, a tega ni prijavila.

Đinđića je marca 2003 pred sedežem vlade v Beogradu ustrelil takratni namestnik poveljnika posebnih policijskih enot Rdeče baretke Zvezdan Jovanović Zveki. V atentat so bile vpleteni še drugi pripadniki Rdečih baretk in člani Zemunskega klana. Več so jih obsodili na dolgoletne zaporne kazni, a politično ozadje atentata ostaja nepojasnjeno, dodaja STA.