Dva priprli zaradi domnevnega poskusa atentata na Putina

Ruska državna televizija je poročala, da sta moška pripravljala atenat na Vladimirja Putina po volitvah 4. marca.

Objavljeno
27. februar 2012 09.56
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Moskva - Ruska tajna služba je po poročanju ruske televizije danes priprla dva moška, ker naj bi načrtovala atentat na ruskega premiera Vladimirja Putina, menda po ukazu vodje čečenskih upornikov Dokuja Umarova. Priprta moška sta po poročanju televizije razkrila, da sta se na napad pripravljala v ukrajinskem pristaniškem mestu Odesa, izvedla pa naj bi ga v Moskvi.

»Dejali so nam, najprej pridi v Odeso in se na nauči, kako izdelati bombo,« je povedal eden od moških, z imenom Ilja Pjanzin. »Pozneje boš v Odesi pripravljal napade na komercialne objekte, nato pa boš pripravil tudi atentat na Putina.« Nato je televizija zavrtela posnetek Putina, ki vstopa v avto. Posnetek so predvajali sprensonega računalnika drugega osumljenca Adama Osmajeva. »To smo naredili, da bi čim več izvedeli o Putinovem varovanju.«

Televizija je ob tem še poročala, da je šlo za trojico moških, ki so prišli v Ukrajino iz Združenih arabskih emiratov prek Turčije, preiskavo pa je sprožilo dejstvo, da je eden v začetku januarja letos umrl v eksploziji.

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je poročanje televizije potrdil, ob tem pa dodal, da drugih podrobnosti za zdaj ne more razkriti.