Egipt: ustavno sodišče zavrnilo Mursijev odlok

Odločitev ustavnega sodišča o razpustitvi parlamenta se mora spoštovati, je opozoril egiptovski vojaški svet.

Objavljeno
10. julij 2012 08.37
Posodobljeno
10. julij 2012 08.55
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Kairo − Egiptovsko ustavno sodišče je zavrnilo odredbo predsednika Mohameda Murisja, ki je v nedeljo v znak kljubovanja vojaškemu svetu razveljavil predhodno odločitev ustavnega sodišča in znova sklical parlament. Sredi junija je omenjeno sodišče namreč odločilo, da so bile bile parlamentarne volitve, ki so jih v Egiptu izvedli konec lanskega leta, v nasprotju z ustavo, zato jih je razveljavilo, razsodbo pa je podprl tudi vladajoči vojaški svet.

Pred tem je egiptovski vojaški svet je opozoril, da je treba odločitev o razpustitvi parlamenta spoštovati, toda člani parlamenta so se kljub temu sestali na kratkem zasedanju. Kot je uvodoma dejal predsednika parlamenta Saad al Kattini, poslanci ne delujejo v nasprotju z odločitvijo sodišča, ampak le »proučujejo mehanizme, kako to odločitev implementirati«. »Nič drugega ni v današnjem programu zasedanja,« je zagotovil al Katatni.

Vojaški svet vztraja, da je treba odločitev ustavnega sodišča spoštovati in hkrati meni, da bodo »vse državne institucije« vendarle »spoštovale zakon in ustavo«. Poznavalci po pisanju BBC izjavo sveta vidijo kot opozorilo novemu egiptovskemu predsedniku.

Na kairskem trgu Tahrir se je danes sicer zbira množica, ki nasprotuje vojaškemu svetu. Tudi Muslimanska bratovščina, ki je na volitvah prejela največ glasov in iz vrst katere prihaja tudi Mursi, je obljubila, da se bo udeležila tako imenovanega milijonskega shoda v podporo predsednikovi odločitvi.