Egiptovski predsednik napovedal kandidaturo za tretji mandat

Al Sisi je prišel na oblast leta 2013 po vojaškem udaru in od takrat Egiptu vlada s trdo roko. Leta 2014 in 2018 je zmagal s 96 oziroma 97 odstotki glasov.
Fotografija: Pričakovati je, da ga bodo volilni organi ponovno z veliko prednostjo razglasili za zmagovalca glasovanja. FOTO: Spencer Platt/AFP
Odpri galerijo
Pričakovati je, da ga bodo volilni organi ponovno z veliko prednostjo razglasili za zmagovalca glasovanja. FOTO: Spencer Platt/AFP

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi, ki je na oblasti od leta 2013, ko je v vojaškem udaru strmoglavil prvega demokratično izvoljenega egiptovskega predsednika Mohameda Morsija, je v ponedeljek zvečer napovedal, da se bo decembra potegoval za tretji predsedniški mandat, poročajo tuje tiskovne agencije.

68-letni nekdanji vojaški poveljnik je kandidaturo napovedal v televizijskem nagovoru. Pri tem so vladi naklonjene televizije predvajale posnetke navdušenih množic, ki so spremljale njegov govor, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Al Sisi je prišel na oblast leta 2013 po vojaškem udaru in od takrat Egiptu vlada s trdo roko. Leta 2014 in 2018 je zmagal s 96 oziroma 97 odstotki glasov. Pričakovati je, da ga bodo volilni organi ponovno z veliko prednostjo razglasili za zmagovalca glasovanja.

Na položaju bo lahko do leta 2030

Za tretji mandat se lahko poteguje po spremembi ustave leta 2019, s katero so predsedniški mandat podaljšali s štirih na šest let, kar pomeni, da bo lahko al Sisi na položaju do leta 2030.

Egipt ima približno 105 milijonov prebivalcev, od katerih jih ima po poročanju medijev 65 milijonov volilno pravico.

Najgosteje naseljeno državo v severni Afriki pestijo huda gospodarska kriza, rekordna inflacija in močan padec vrednosti nacionalne valute.

Preberite še:

Komentarji: