Eksplozija pred francosko ambasado v Tripoliju

Dva varnostnika sta ranjena, eden huje. Nastala je tudi večja gmotna škoda.

Objavljeno
23. april 2013 10.16
LIBYA-ATTACK/
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
Mo. Z., Mo. B., Delo.si

Tripoli - Pred francoskim veleposlaništvom v Tripoliju je eksplodiral avtomobil bomba, pri čemer sta ranjena varnostnika, eden huje, in libijska deklica, ki živi v neposredni bližini poslopja, je poročal spletni portal francoskega časnika Le Monde.

Avtomobil bomba je pred veleposlaništvom, ki se nahaja v rezidenčni četrti Gargareš, eksplodiral ob sedmi uri zjutraj, še preden so zaposleni prišli na delovna mesta. Poškodovana sta tako zgradba kot betonska ograja, veliko škode pa je povzročil tudi požar, ki ga je zanetila bomba. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je pogorelo več pisarn, ognjeni zublji pa so povsem uničili dva avtomobila, parkirana pred vhodom. Eksplozija je poškodovala tudi okoliške zgradbe.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Tuja predstavništva in tuji diplomati v Libiji so bili v preteklosti že tarča napadov. V raketnem napadu na vozilo ameriškega diplomatskega predstavništva nedaleč od Bengazija so bili septembra 2009 ubiti štirje uslužbenci predstavništva, med njimi tudi ameriški veleposlanik Chris Stevens.

Današnji napad v Libiji, kjer po strmoglavljenju dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija leta 2011 še vedno niso vzpostavili ustreznih varnostnih razmer, sta obsodili vladi v Tripoliji in Parizu. Francoski zunanji minister Laurent Fabius bo še danes odpotoval v Tripoli. Fabius je po poročanju francoskega časnika zagotovil, da bo država v sodelovanju z libijsko oblastjo storila vse, da ugotovijo okoliščine napada in najdejo storilce.

Odzval se je tudi francoski predsednik François Holland, ki je povedal, da so bile tarča današnjega napada vse države, ki se borijo proti terorizmu. »Francija od Libije pričakuje, da razišče ozadje tega nedopustnega dejanja, identificira storilce in jih pripelje pred roko pravice,« je povedal.

Uradni Pariz je bil po začetku vojaškega posredovanja v Maliju tarča groženj džihadističnih skupin.