Tajska razpada na dve državi

Po Bangkoku odmevajo streljanje, pokanje granat in eksplozije. Tajce povezuje le še strah pred odhodom kralja Bumibola Aduljadedža.

Objavljeno
17. januar 2014 09.22
Posodobljeno
17. januar 2014 09.22
THAILAND-POLITICS-PROTEST-BLAST
Zorana Baković, zunanja politika
Zorana Baković, zunanja politika

V tajskem glavnem mestu se je napetost dodatno zaostrila, potem ko so danes vrgli razstrelivo na demonstrante, ki zahtevajo brezpogojni odstop vlade premierke Jingluk Šinavatre. V eksploziji, katere tarča je bil verjetno vodja protestov Suthep Thaugsuban, je bilo ranjenih 36 ljudi.

Nekdanji namestnik premiera in donedavni parlamentarni predstavnik Demokratske stranke, ki je s te dolžnosti odstopil zato, da bi se lahko povsem posvetil gibanju, ki si prizadeva za strmoglavljenje premierke in odstranitev družine Šinavatra s tajskega političnega prizorišča, je bil le 30 metrov stran od kraja eksplozije. Čeprav Suthep ni bil ranjen, je krvavi prizor neizbežno spomnil na enega od scenarijev, ki so ga analitiki že pred časom omenjali kot morebitni poskus, da se konča sedanja kriza: atentat na Suthepa.

Vlada je sklenila, da ne bo ukrepala proti demonstrantom, ki so blokirali delo večine njenih ministrstev, glede vojske pa še vedno ni jasno, kakšni so njeni nameni in ali morda kuje skrivne načrte za še en državni udar. Ker se Bangkok vse bolj spreminja v kaotično prizorišče nasilja, postaja prekinitev sporov vse bolj nujna, še zlasti, ker Tajska pospešeno razpada na dve državi, med katerima komajda še obstaja kakšna povezava.

Eno državo sestavlja tajska elita, ki je blizu dvoru in ima velikansko finančno moč. V drugi državi živi tajska večina, pripadniki nižjih razredov in kmečko prebivalstvo, ki je že trikrat glasovalo za tisto, kar Suthep imenuje »Thaksinov režim«. In ki bo ponovno glasovalo za to isto, če bo prišlo do izrednih volitev, ki so napovedane za 2. februar.

Edino, kar še povezuje vseh 64 milijonov Tajcev, je strah pred odhodom kralja Bumibola Aduljadedža. Šestinosemdesetletni monarh je namreč vse bolj šibkega zdravja in ima zato vse manjši vpliv, kdo oziroma kaj bo prišlo za njim, pa je sila težko razbrati med številnimi nasprotujočimi si možnostmi - od tega, da bo prestol nasledila 58-letna princesa Sirindhorn, ki ji Tajci pravijo »angel«, pa tudi oče jo ima očitno najraje, do tega, da bi krona kljub vsemu končala na glavi princa Vadžiralongkorna, skorumpiranca, ki je med ljudmi nepriljubljen, je pa poslovno in interesno blizu bivšemu premieru Thaksinu Šinavatri.

Že zdaj so prišla na površje kočljiva vprašanja. Še preden se bo reševala prihodnost dvora, se mora že v bližnji prihodnosti zgoditi nekaj, kar bo ustavilo nerede in preprečilo veliko resnejši spopad. Celo državljanska vojna ni izključena, saj se pod pritiski, ki naraščajo v središču Bangkoka, pojavljajo nesoglasja tudi v vojski, v kateri del oficirjev izvira iz »rdečih« tajskih območij, ki odločno podpirajo Thaksina in njegovo sestro Jingluk in ki so pripravljeni že jutri poslati svoje demonstrante proti glavnemu mestu, če se jim bo zazdelo, da je treba to vlado braniti s pestmi.
Tajski mediji trdijo, da je bila Jingluk že pripravljena privoliti v zahteve Suthepovih demonstrantov in odstopiti, a si je premislila, potem kot se je prek skypa pogovarjala z bratom, ki se v izgnanstvu pogosto seli, trenutno pa živi v Dubaju. Thaksin je od sestre zahteval, naj obdrži premiersko funkcijo in vztraja pri volitvah, hkrati pa jo je opozoril na njeno ustavno obveznost, da vodi vlado in na 157. člen kazenskega zakona, po katerem bi lahko končala v zaporu, če bi s funkcije odstopila sredi krize.

Jingluk je nato poklicala načelnika glavnega štaba Prajutha Čan-oča in zahtevala, naj pove svoje mnenje, vendar pa izkušeni general, ki po mnenju mnogih iz ozadja vleče vse niti, ni hotel svetovati premierki, saj meni, da mora sama prevzeti odgovornost za svoje poteze.

Pričakovati je, da bo Jingluk odločitev o tem, ali bo ostala ali odstopila objavila v nedeljo. Razmere so sila zapletene tudi zaradi tega, ker nobena poteza sama po sebi ne prinaša prave rešitve. Celo če bi premierka odstopila, se napetost ne bi prav nič zmanjšala. Njen odstop tudi ne bi preprečil naraščanje nasilja, ki je že pred eksplozijo v Suthepovi bližini spremljalo dogajanja v Bangkoku. Na rezidenco bivšega premiera in predsednika Demokratske stranke Abhisita Vedžadžive so v torek ponoči vrgli granato (ki pa ni nikogar poškodovala, ker je bila njegova družina na počitnicah), izmenično pa se je streljalo tudi iz avtomobilov, ki so vozili po ulicah. Za zdaj se ne ve, kdo stoji za temi napadi, vendar pa je Suthep obdolžil vlado, o kateri trdi, da poskuša tako ustrahovati njegove privržence.

Ugibanja v zvezi z vojaškim udarom so dobila nov zagon s približevanjem dneva oboroženih sil, ki ga bodo danes proslavili v poveljstvu 11. pehotnega bataljona na severu Bangkoka. Ob tej priložnosti se bodo zbrale vse enote kraljeve garde, vključno s tistimi, ki služijo izven glavnega mesta. Zbralo se bo tudi okoli dvajset bataljonov, saj na ta dan vojaki prisežejo zvestobo kralju. Seveda pa to še ne pomeni, da bo vojska to praznično mobilizacijo izkoristila za to, da uredi razmere v državi. General Prajuth se namreč dobro zaveda, da bi s prestopom oboroženih sil na eno od sprtih strani odprl Pandorino skrinjico, saj nihče ne ve, koliko »thaksinovcev« je med oficirji, ki so se do zdaj skrivali pod masko rojalistične zvestobe, in kako bi ravnanje generalov odredilo njihove poslovne interese, ki jim posvečajo večino svojega časa, glede na to, da se ne pripravljajo na vojno.

Na Tajskem se vlada gradi v provincah, ruši pa v glavnem mestu, je v enem od člankov zapisal The Economist. Vendar pa se tokrat odmevi rušenja vlade slišijo daleč v province, kjer pridelovalci riža spremljajo, kaj bo s subvencijami, ki jih je Thaksin zvišal za 50 odstotkov, in kjer revnejši prebivalci Suthepove proteste doživljajo kot razredni boj.

Pripadniki srednjega razreda in aristokracije pravijo kmetom »vodni bivoli«. »Ščurki« jim vračajo »rdeči«, ki so »rumenim« nadeli ta slabšalni vzdevek. Sicer pa se bo v prihodnjih dneh pokazalo, ali lahko tukajšnji prebivalci poiščejo skupni jezik in se tako izognejo nadaljnjim spopadom. Za izhod iz krize bosta morali v vsakem primeru plačati obe strani.