En pogreb, dve Koreji

Pokopali bodo Kim Džong Ila. Po konfucijanskih običajih bi moral na pogrebu v prvi vrsti biti Kimov najstarejši sin.

Objavljeno
27. december 2011 18.40
Posodobljeno
27. december 2011 20.10
Zorana Baković, Peking
Zorana Baković, Peking

Pjongjang - Je Jimmy Carter Kim Džong Unu res poslal zasebno pismo z izrazi sožalja ob smrti njegovega očeta Kim Džong Ila? Na pojasnilo urada nekdanjega ameriškega predsednika je treba še počakati. Medtem pa se vrstijo sožalja iz mnogih drugih držav. Tudi iz Južne Koreje.

Uradni Pjongjang je napovedal, da tujih odposlancev ne bo povabil na pogreb umrlega vodje, ki bo v sredo, južnokorejska zasebna delegacija pa se je v ponedeljek že poklonila posmrtnim ostankom Kim Džong Ila, položenim v kristalni sarkofag v spominski palači Kumsusan.

Delegacijo je vodila 89-letna vdova nekdanjega južnokorejskega predsednika Kim Dae Džunga, ki se je s severnim soimenjakom sestal leta 2000 in istega leta dobil Nobelovo nagrado za mir. To je bila tudi priložnost za bodočega voditelja Kim Džong Una, da prvič stisne roko rojakom z juga. Čeprav je bil njegov pogovor z Li Hi Ho neslišen, ker tako zahtevajo konfucijanski običaji med žalovanjem za očetom, domnevajo, da je mladi vodja pozval na nadaljevanje gospodarskih vezi. Še toliko bolj, ker je bila v delegaciji tudi Hjun Džeong Eun, predsednica koncerna Hyundai, katerega kapital je že prodrl skozi bodečo žico, ki Korejski polotok deli na dve ideološko nasprotni državi.

Pričakujejo, da bo pogreb množična ceremonija. Čeprav je bil Džong Un še majhen, ko je pred 17 leti umrl njegov ded Kim Il Sung, je menda dobro pregledal posnetke iz tistih časov. Medtem pa se vrstijo sožalja iz mnogih drugih držav. Tudi iz Južne Koreje. Politični analitiki po vsem svetu bodo v sredo skrbno opazovali vsak prizor, da bi lahko iz njih spoznali, kakšna politična prihodnost pričakuje Severno Korejo.

Po konfucijanskih običajih bi moral na pogrebu v prvi vrsti biti Kimov najstarejši sin Kim Džong Nam, a je to malo verjetno, ker že več let živi v nekakšnem izgnanstvu. V Peking je dopotoval iz Macaa, kjer sicer živi. Južnokorejska agencija Yonhap poroča, da je pod zaščito kitajskih oblasti. Ni znano, ali bo prišel na pogreb, niti ni znano, ali bo preklical pred kratkim izrečeno kritiko nepotističnega sistema v svoji domovini. Malo pa je verjetno, da se bodo dobri odnosi med njim in mlajšim polbratom obnovili.

Džong Namov sin Kim Han Sol, ki študira v Mostarju, bi lahko prišel na pogreb, ker je bil menda dedov ljubljenček. Njegova navzočnost bi lahko samo stopnjevala pritisk, pod katerim bo v prihodnje Džong Un pri izbiri žene in rojevanju potomcev.

Na pogreb bi lahko prišel tudi srednji sin umrlega vodje Kim Džong Čul. Ta ni za nikogar nevaren, ker je oče pogosto poudarjal, da je tako poženščen, da ni niti za državnika niti za vojaka. Rad posluša Erica Claptona in hodil je na njegove koncerte, kjerkoli jih je imel.