Erdogan pristopni protokol Švedske k Natu poslal v parlament

Protokola ob sprejemu Švedske v Nato nista ratificirali samo še Turčija in Madžarska.
Fotografija: Recep Tayyip Erdogan danes protokol podpisal in ga poslal parlamentu. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters
Odpri galerijo
Recep Tayyip Erdogan danes protokol podpisal in ga poslal parlamentu. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes v parlament uradno poslal protokol o pristopu Švedske k zvezi Nato. S tem je storil korak k morebitnemu koncu 17-mesečnega zastoja pri sprejemu Švedske v zavezništvo, saj protokola od 31 članic Nata nista ratificirali samo še Turčija in Madžarska.

Iz turškega predsedstva so na omrežju X sporočili, da je Erdogan danes protokol podpisal in ga poslal parlamentu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani spričo ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so nato obe državi v Nato uradno povabile na vrhu junija lani v Madridu. Finska se je zavezništvu priključila aprila letos, Švedska pa še čaka na zeleno luč Ankare in Budimpešte.

image_alt
Počasna širitev ogroža kredibilnost Natove politike odprtih vrat

Turčija zaradi več zahtev, tudi glede izročitve članov v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke, doslej pristopnega protokola Švedske ni ratificirala. Julija letos je nato Erdogan obljubil ratifikacijo, a poudaril, da bo to odvisno od turškega parlamenta. Ta je po poletnih počitnicah z delom začel 1. oktobra.

Takrat je kot pogoj za ratifikacijo švedskega članstva v Natu postavil nadaljevanje pogajanj o turškem vstopu v Evropsko unijo. Na Stockholm je tudi pritiskal, da ukrepa proti protestnim požigalcem Korana. Konec septembra pa je zahteval še, da ZDA odobrijo prodajo bojnih letal F-16 Turčiji.

Švedski premier: odločitev je zdaj v rokah turškega parlamenta

Švedski premier Ulf Kristersson je odločitev Erdogana že pozdravil. Po njegovih besedah je zdaj na parlamentu, da obravnava vprašanje vstopa Švedske v Nato. »Veselimo se, da bomo postali članica Nata,« je še zapisal na omrežju X.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je medtem turški parlament pozval k hitremu glasovanju o ratifikaciji protokola. »Pozdravljam dejstvo, da je predsednik Erdogan podpisal pristopni protokol za Švedsko in ga predložil parlamentu. Veselim se hitrega glasovanja o ratifikaciji in skorajšnjega sprejema Švedske kot polnopravne zaveznice Nata,« je dejal.

Preberite še:

Komentarji: