Evropa gre z vojsko v Srednjeafriško republiko

Zunanji ministri Unije so v Bruslju odobrili vojaško operacijo. Vojaki bodo pomagali pri varovanju civilistov.

Objavljeno
20. januar 2014 21.46
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj – Evropske države utegnejo v prihodnjih mesecih poslati v kaotično Srednjeafriško republiko do tisoč vojakov, ki bodo opora že nameščenim afriškim in francoskim silam.

Zunanji ministri Unije so na zasedanju v Bruslju odobrili vojaško operacijo, ki naj bi pripomogla k zagotavljanju varnosti na območju glavnega mesta Banguija in tamkajšnjega letališča. Cilj misije, ki ne bo trajala več kot pol leta, bo varovati civiliste (po bruseljskih ocenah je ogroženih 4,6 milijona ljudi) in zagotoviti preskrbo s človekoljubno pomočjo. Prvi korak je priprava vojaškega načrta, v katerem bodo opredeljene naloge enot in njihova sestava. Preden bo operacija zagnana, bo morala biti sprejeta še resolucija varnostnega sveta Združenih narodov kot podlaga za njen mandat.

Da se bodo članice Unije morale bolj posvetiti dogajanju v Afriki, je bilo očitno že na decembrskem vrhu EU, ko je francoski predsednik François Hollande izražal pričakovanje njihove pomoči in delitev bremen. Francija je v zadnjem obdobju intervenirala v Srednjeafriški republiki in Maliju. Kritične države, denimo Nemčija, so opozarjale, naj se Francija najprej sama odloči za ukrepanje in šele po začetku operacij pričakuje pomoč evropskih partnerjev. Argumenta za napotitev evropskih sil na črno celino sta nevarnost širše destabilizacije in begunski tokovi čez Sredozemlje.

Neodločne članice

Kakšen delež bodo v prihodnji misiji v Srednjeafriški republiki imele posamezne članice, še ni jasno. Francija je sicer namestila 1600 vojakov, nameščenih je še 6000 afriških mirovnikov. Nemčija še okleva pri napotitvi vojakov na teren in bi raje sodelovala s pomočjo iz zraka.

Tudi Slovenija se po besedah zunanjega ministra Karla Erjavca še ni odločila, ali bo napotila pripadnike oboroženih sil ali bo sodelovala zgolj s humanitarno pomočjo. Sam se nagiba k temu, da bi po zgledu Malija odposlali inštruktorja ali dva.

Evropska komisarka za krizno pomoč Kristalina Georgieva je ocenila, da kriza v Srednjeafriški republiki, ki je zahtevala že več kot tisoč življenj, ni pozabljena. Na donatorski konferenci, ki sta jo v Bruslju pripravili evropska komisija in Organizacija združenih narodov, so za pomoč zbrali 336 milijonov evrov.