Evropa proti plastičnim vrečkam

Možne dajatve, prepoved uporabe ali nacionalni ukrepi

Objavljeno
13. marec 2014 12.59
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Predlog evropske komisije za zmanjšanje uporabe plastičnih vrečk se nanaša na lahke vrečke za enkratno uporabo, vsebuje pa niz ukrepov, od obveznih dajatev za uporabo do omejitve za njihovo razdeljevanje v trgovinah. Zadnjega se pri nas drži Mercator.

»Evropska unija bi lahko v skladu z načrtom, ki ga je komisija predlagala ta teden, v prihodnjih štirih letih izjemno zmanjšala uporabo plastičnih vrečk za enkratno uporabo,« pravijo v komisiji. Države EU bodo lahko uvedle dajatev, prepoved uporabe nosilnih vrečk ali sprejele nacionalne cilje za zmanjšanje uporabe.

Vsak Evropejec na leto uporabi povprečno 198 plastičnih vrečk za enkratno uporabo, kar pomeni eno vrečko na dan za vsako gospodinjstvo.

V številnih državah EU, ki so uvedle obvezne dajatve za uporabo plastičnih vrečk za enkratno uporabo, se je njihova uporaba znatno zmanjšala, saj je bilo treba za vrečko vsakič plačati. »Čeprav potrošniki večino od sto milijard plastičnih vrečk, ki jih vsako leto dobijo v supermarketih in drugih trgovinah, uporabijo samo enkrat za približno 20 minut, je potrebno več sto let, da se razgradijo, skoraj osem milijonov jih konča v rekah in jezerih ali pa kot smeti na ulicah mest in podeželju,« še opozarjajo v komisiji.


Plastične vrečke močno prizadenejo morske živali in ptice

Vrečke, ki končajo v morju, pogosto zaužijejo morske živali in ptice – včasih zaradi tega poginejo kiti, tjulnji in galebi, pa tudi številne vrste ogroženih želv. V Severnem morju najdemo plastiko v želodcih 94 odstotkov ptic.

Reciklaža še vedno neizkoriščena

Evropski poslanci so januarja poudarili, da so možnosti za recikliranje plastike še vedno neizkoriščene. Le četrtina takih odpadkov gre v reciklažo. Popolno izvajanje zakonodaje EU bi lahko privarčevalo 72 milijard evrov na leto, do leta 2020 bi bilo ustvarjenih tudi 400.000 novih delovnih mest.