Bruselj sprožil tri pravne postopke proti Madžarski

»Ne želimo niti sence dvoma glede spoštovanja demokratičnih načel in vrednot v tej državi,« je dejal Barroso.

Objavljeno
17. januar 2012 12.18
Posodobljeno
17. januar 2012 12.44
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Bruselj - Evropska komisija se je odločila za sprožitev treh pravnih postopkov proti Madžarski, ki se nanašajo na neodvisnost madžarske centralne banke, upokojitveno starost sodnikov in neodvisnost organa za nadzor nad zaščito podatkov, je v Strasbourgu povedal predsednik komisije Jose Manuel Barroso.

»Ne želimo niti sence dvoma glede spoštovanja demokratičnih načel in vrednot v tej državi,« je dejal šef komisije. Ob tem je napovedal, da bo madžarski premier Viktor Orban 24. januarja obiskal Bruselj.

Pravni postopki se začnejo s prvim opominom. Če država ne upošteva opozoril komisije, sledi drugi opomin. Če tudi ta ne zaleže, lahko zadevo predloži Sodišču EU.

Madžarska vlada premiera Viktorja Orbana je sredi decembra predstavila predlog zakona, ki po mnenju analitikov spodkopava neodvisnost centralne banke. Premieru namreč omogoča, da sam postavi svojega namestnika guvernerja.

Več tisoč Madžarov je protestiralo, mnogi so zahtevali odstop predsednika vlade Viktorja Orbana. Njegov odstop zahtevajo, ker s spremenjeno ustavo, ki je začela veljati prvega januarja letos, vidijo razpad demokracije v državi. Čedalje več Madžarov se jezi, ker njihova država po novem ni več republika, ampak samo še Madžarska, ker je ustavno sodišče izgubilo več pristojnosti in ker bo vlada odslej lažje vplivala tudi na centralno banko ter pravosodje, potem ko je že obračunala z mediji.

Orban na kritike odgovarja, da so politično motivirane. »Partizanska pričkanja so predolgo hromila Madžarsko, izkoreniniti je treba tudi zadnje komunistične vplive,« razlaga Orban.

Sicer pa je pod hudim mednarodnim pritiskom madžarski predsednik vlade Viktor Orban v petek privolil v vsaj delne spremembe spornega zakona o centralni banki.

Vlada je pripravljena, so sporočili v Budimpešti, na »določeno število« sprememb, pri tem pa še niso povedali, na katere. Pred pogajanji o novem posojilu, ki ga Madžarska očitno nujno potrebuje, je direktorica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde madžarskemu pogajalcu Tamasu Fellegiju povedala, da so najprej potrebni konkretni dokazi madžarske dobre volje.