Financiranje bo prekinjeno v primeru vpletenosti oblasti v volilne goljufije

Poziv k prekinitvi financiranja Srbije samo, če bo dokazana neposredna vpletenost oblasti v volilne goljufije, navaja resolucija EP o položaju Srbije.
Fotografija: Evropski parlamentarci so sicer kritični do Vučićevega ravnanja, a pri pozivih k ukrepom proti njemu so nadvse pazljivi. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Evropski parlamentarci so sicer kritični do Vučićevega ravnanja, a pri pozivih k ukrepom proti njemu so nadvse pazljivi. FOTO: Blaž Samec

Evropski parlament je v povezavi s hudimi kršitvami pravne države na volitvah pozval k prekinitvi financiranja Srbije iz blagajne EU, če srbske oblasti ne bodo pripravljene izvajati ključnih volilnih priporočil ali če bodo preiskave pokazale, da so neposredno vpletene v volilne goljufije.

To je zapisano v besedilu resolucije evropskega parlamenta o položaju v Srbiji, ki so jo izglasovali na plenarnem zasedanju jutri v Strasbourgu. Besedilo je bilo pred glasovanjem usklajeno med političnimi skupinami, za je glasovalo 461 poslancev, 53 jih je bilo proti, 43 se jih je vzdržalo. Po neuradnih informacijah sta si za manj strogo besedilo prizadevali desnosredinska EPP in Levica. Vsi slovenski poslanci razen Matjaža Nemca (SD) - zaradi obveznosti se je sinoči vrnil v Slovenijo - so glasovali za resolucijo. Nemec resolucijo podpira.

Demonstracije po decembrskih volitvah v Beogradu. FOTO: Andrej Isakovic/AFP
Demonstracije po decembrskih volitvah v Beogradu. FOTO: Andrej Isakovic/AFP
     

Evropski poslanci so izrazili obžalovanje, da so srbske parlamentarne in lokalne volitve 17. decembra 2023 odstopale od mednarodnih standardov in zavez Srbije k svobodnim in poštenim volitvam. Poslanci, ki so že bili na položaju, so »vztrajno in sistematično zlorabljali institucije in medije za pridobitev nepoštene in neupravičene prednosti«.

Poziv k neodvisni preiskavi

Izrazili so tudi zaskrbljenost zaradi poročil o obsežnih in sistematičnih goljufijah, ki so ogrozile poštenost volitev. Zato so pozvali k neodvisni preiskavi nepravilnosti na volitvah. To bi izpeljali ugledni mednarodni pravni strokovnjaki in institucije. Posebno pozornost bi morali nameniti volitvam v skupščino mesta Beograd, predvsem glede obtožb o organiziranih migracijah volivcev na lokalni ravni.

Evropski parlament je izglasoval resolucijo o Srbiji. FOTO: Frederick Florin/AFP
Evropski parlament je izglasoval resolucijo o Srbiji. FOTO: Frederick Florin/AFP

Poslanci so podprli tudi hitro napotitev ad hoc misije za ugotavljanje dejstev v Srbijo, pri čemer naj bi sodeloval tudi evropski parlament. Evropsko komisijo si pozvali, naj sproži pobudo za napotitev strokovne misije v Srbijo, ki bi ocenila razmere na nedavnih volitvah in povolilno dogajanje. Tako bi omogočila prve pogoje za vzpostavitev potrebnega družbenega dialoga, ki bi vodil k povrnitvi zaupanja javnosti v institucije. Ocenila in obravnavala bi tudi sistemska vprašanja pravne države v Srbiji.  

Brez reform se pristop EU oddaljuje

Poudarili so še svoje stališče, da bi se pristopna pogajanja s Srbijo lahko nadaljevala le, če bo država dosegla znaten napredek pri reformah, povezanih z EU, vključno s popolnim izvajanjem priporočil OVSE/ODIHR in Beneške komisije. Bruselj naj bi tudi takoj začel revizijo financiranja, zagotovljenega srbski vladi v okviru instrumenta za predpristopno pomoč (IPA III) in drugih finančnih instrumentov.

image_alt
Evropski poslanec Klemen Grošelj pristal med »največjimi sovražniki Srbije«

Obsodili so tudi napade srbskih uradnikov na opazovalce volitev, vključno s poslanci evropskega parlamenta. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je pred kratkim nekaj evropskih poslancev, med njimi je bil tudi Klemen Grošelj (Svoboda/Renew), označil za sovražnike Srbije. Grošelj je vodil delegacijo opazovalcev evropskega parlamenta na volitvah v Srbiji.

»Volitve niso bile svobodne in poštene. Zahtevamo neodvisno preiskavo mednarodno priznanih pravnih strokovnjakov in institucij, s posebnim poudarkom na volitvah v mestni skupščini Beograda,« je po glasovanju v Strasbourgu dejal Grošelj.

Preberite še:

Komentarji: