Evropski parlament potrdil sporazum o potnikih z ZDA

Sporazum predstavlja pravno podlago za prenos osebnih podatkov o letalskih potnikih ZDA.

Objavljeno
19. april 2012 15.39
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Strasbourg - Evropski parlament je danes v Strasbourgu potrdil sporazum z ZDA o evidencah letalskih potnikov, ki bo omogočal prenos podatkov o letalskih potnikih iz EU ameriškemu ministrstvu za domovinsko varnost. Za sporazum, ki je del tako imenovanega globalnega boja proti terorizmu, je po pisanju Slovenske tiskovne agencije glasovalo 409 poslancev, 226 jih je bilo proti, 33 pa se jih je vzdržalo.

Sporazum, ki bo nadomestil začasni sporazum iz leta 2007, predstavlja pravno podlago za prenos osebnih podatkov o letalskih potnikih ZDA. Gre za podatke, ki jih potniki posredujejo letalskim družbam med rezervacijo letalske karte oziroma prijavo na polet; vključujejo ime, naslov in telefonsko številko potnika, podatke o kreditni kartici, o prtljagi ter številki sedeža. Poleg tega mednje spadajo še podatki o izbiri obroka na letalu ali zahteva za posebno pomoč zaradi zdravstvenih težav.

EU je sicer tovrstne podatke že od leta 2007 posredovala ameriškim oblastem v skladu s sporazumom iz leta 2007, ki ga je Evropski parlament leta 2010, potem ko so se njegove pristojnosti razširile, zavrnil. Zaradi tega sta se morala Bruselj in Washington dogovoriti o novem sporazumu, piše STA.

Zagovorniki sporazuma trdijo, da novo besedilo daje več zagotovil glede spoštovanja svobode posameznika. Tako se smejo zbrani podatki uporabiti zgolj za tako imenovani boj proti terorizmu ali v primeru hudih zločinov, za kakršne je v ZDA zagrožena najmanj triletna zaporna kazen. ZDA jih bodo lahko hranile deset oziroma največ petnajst let, po šestih mesecih pa bodo postali anonimni in bodo imena s seznamov dostopna le pod zelo strogimi pogoji, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Nasprotniki sporazuma medtem še naprej izražajo skrb glede zaščite osebnih podatkov.

Sporazum bo v veljavo stopil v prihodnjih tednih, potem ko ga bodo 26. aprila formalno potrdili še ministri članic EU za notranje zadeve.