Filipini: strah pred izbruhom epidemij

Filipinske zdravstvene oblasti se bojijo, da se bodo v natrpanih evakuacijskih centrih začele širiti nalezljive bolezni.

Objavljeno
21. december 2011 08.01
Posodobljeno
21. december 2011 08.09
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Manila − Število žrtev poplav, ki so pretekli konec tedna opustošile filipinski otok Mindanao, je preseglo tisoč. Po uradnih podatkih sta umrla 1002 človeka, od tega jih je 650 umrlo v kraju Cagayan de Oro in 283 v sosednjem mestu Iligan. Več deset jih še vedno pogrešajo.

Po podatkih civilne zaščite je neurje prizadelo več kot 348.000 ljudi, okoli 44.000 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo. Zateči so se morali v zasilna bivališča, kjer jih pestijo še pomanjkanje hrane, pitne vode in sanitarnih prostorov, poroča Al Džazira.

Filipinske zdravstvene oblasti se bojijo, da se bodo v natrpanih evakuacijskih centrih začele širiti nalezljive bolezni. Pomočnik ministra za zdravje Eric Tayag je v intervjuju za televizijo ABS-CBN tako dejal, da bi se morali humanitarni delavci osredotočiti na evakuacijske centre, kjer so pogoji idealni za izbruh epidemij. »Morda preveč pozornosti posvečamo truplom in ignoriramo evakuacijske centre,« je dejal. »Če bo prišlo do epidemije ali ogrožanja zdravja, se bo to zgodilo tam,« je prepričan.

V zadnjih dneh se lokalne oblasti v najhuje prizadetih pristaniških mestih Cagayan de Oro in Iligan namreč soočajo z več sto razpadajočimi trupli, zaradi katerih se širi neznosen smrad. V mestu Iligan so včeraj začeli z množičnimi pokopi, v mestu Cagayan de Oro pa pripravljajo velikansko skupno grobnico.