Forbes: Najvplivnejša ostaja Angela Merkel

Na drugem mestu ji sledi ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton, na tretjem pa brazilska predsednica Dilma Rousseff.

sre, 22.08.2012, 19:00

New York - Nemška kanclerka Angela Merkel ostaja najvplivnejša ženska na svetu, vsaj po mnenju ameriške revije Forbes. Na drugem mestu ji sledi ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton, na tretjem pa brazilska predsednica Dilma Rousseff. Zmagovalna trojica ostaja enaka kot lani. Merklovi je prvo mesto sicer pripadlo že tudi v letih 2006 in 2009.

Odmevna Forbesova lestvica po pisanju Slovenske tiskovne agencije odraža težo posameznih žensk na različnih področjih, od politike, gospodarstva, medijev, sveta zabave in neprofitnih dejavnosti. Na to, kateri pripade katero mesto na lestvici, vplivajo faktorji, kot so premoženje, medijska prepoznavnost in splošen vpliv na dogajanje v svetu.

Na lestvici se tako vsakič znova znajdejo tudi zvezdnice, kot je na primer ekscentrična pop pevka Lady Gaga, ki je letos pristala na 14. mestu, je pa tudi s 26 leti najmlajša ženska na lestvici. Najstarejša je po drugi strani 86-letna britanska kraljica Elizabeta II., ki je šele na 26. mestu.

Med 100 imeni, dostopnimi na spletni strani www.forbes.com/power-women, je poleg tega 25 direktoric, ki razpolagajo s skupno 984 milijardami dolarjev prihodkov. Izbranke prihajajo iz 28 držav, njihova povprečna starost je 55 let.

Šestnajst se jih je na lestvici tokrat znašlo prvič - med njimi pevka Jennifer Lopez, ameriška republikanska kongresnica Michele Bachmann ter Meg Whitman iz računalniškega giganta HP in Marissa Mayer z vrha Yahooja.

Na seznamu so poleg že omenjenih med drugim še prva dama ZDA Michelle Obama na sedmem mestu, predsednica Indije Sonia Gandhi na šestem, prva ženska na čelu New York Timesa Jill Abramson na petem ter vplivna filantropinja Melinda Gates na četrtem mestu.

Vnovično izbiro Merklove na prvo mesto so pri Forbesu utemeljili predvsem z njenim bojem proti dolžniški krizi. Označili so jo kot »Železno lady« Evropske unije in vodilno akterko v drami območja z evrom, ki ogroža globalne trge. Za Clintonovo so izpostavili, da je za njo težko leto ter da bo konec leta odstopila z vrha State Departmenta.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se