Francoske Alpe: plaz odnesel devet ljudi

Plaz, ki se je utrgal s pobočja gore, je terjal devet življenj. Štiri pogrešane so našli žive in zdrave.

Objavljeno
12. julij 2012 15.26
Mo. Z., Mo. B.,  Delo.si
Mo. Z., Mo. B., Delo.si

Chamonix - V francoskih Alpah je pod plazom umrlo najmanj devet ljudi, devet je ranjenih, piše francoski časnik Le Parisien. Sprva so poročali o šestih žrtvah, popoldne pa so reševalci naleteli še na tri trupla. Med žrtvami plaza sta dva Nemca, dva Švicarja in dva Španca. »Pozno dopoldne smo našli še dve trupli, takoj zatem pa še eno,« je sporočil Philippe de Rumigny, prefekt departmaja Haute-Savoie.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je četverica alpinistov, ki so veljali za pogrešane, živa in zdrava. Dva od njih sta namreč plezanje odpovedala in karto prodala dvema Špancema, ki sta danes  na gori Mont Maudit umrla. Še dva pa sta se odločila za drugo pot in se tako izognila smrtonosnemu plazu. »Število smrtnih žrtev bo tako ostalo na devet. Seznam pogrešanih je namreč prazen,« je povedal tamkajšnji načelnik policije.

Plaz se je sprožil z vrha Mont Maudit, ki je del gorskega masiva Mont Blanc. Takrat je bilo na okoli 4000 metrih nadmorske višine 28 ljudi. Župan mesta Chamonix Jean-Louis Verdier je pojasnil, da so snežni plazovi na tem območju razmeroma pogosti, a da je bil današnji povsem nepričakovan. »Pobočje gore je strmo. Tam so še vedno velike zaplate snega in plaz se lahko hitro utrga. A to jutro nismo imeli nikakršnega razloga, da bi lahko pričakovali tako velik plaz in tako veliko tragedijo,« je pojasnil.

Po poročanju BBC, je bilo zadnjih nekaj dni na tem območju toplih in vetrovnih, kar bi lahko pripomoglo k plazovitosti.