Francoski Monde na razpotju

Prva dama francoskega dnevnika Monde Natalie Nougayrède je po dolgih tednih napetosti odstopila.

Objavljeno
15. maj 2014 18.13
FRANCE-MEDIA-LEMONDE-FILES
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Mimi Podkrižnik, zunanja politika

Brez podpore podrejenih se ni mogoče v nedogled oklepati vodstvenega stolčka. Prva dama francoskega dnevnika Monde Natalie Nougayrède je po dolgih tednih napetosti v časopisni hiši v sredo vendarle ponudila svoj odstop. Nekaj dni prej sta se umaknila tudi njena tesna pomočnika, a še prej je moralo odstopiti kar sedem od enajstih urednikov. Razlog za prevrat v hiši: prehod iz ere papirja v čas digitalnosti.

Nougayrèdova, ki se na položaju odgovorne urednice ni obdržala več kot petnajst mesecev, se je s čela umaknila zato, ker, kakor je zapisala v odstopnem pismu, ni več mogla v vsej polnosti in miru opravljati svojih nalog. Zaradi »zahtev nekaterih sodelavcev, da bi korenito okrnili moje vodstvene pristojnosti«, ni več videla, kako bi lahko nadaljevala delo. Njena naloga, ki so ji jo naprtili lastniki, pa je bila – izpeljati neobhodno preobrazbo medijske hiše Monde.

Razpoloženje je bilo slabo že mesece, še posebej močno pa je bilo naelektreno v zadnjih dveh tednih, ko je protestno odstopilo sedem urednikov oziroma njihovih namestnikov, večinoma pristojnih za spletno različico. Zaradi odstopov in sploh pritiskov od spodaj, iz novinarskih vrst, sta se minuli petek umaknila tudi pomočnika urednice Vincent Giret in Michel Guerrin ... Potem ko ju Nougayrèdova ni mogla prepričati, da bi ostala, se je po podporo obrnila k drugim sodelavcem in je nato vlogo svoje desne roke ponudila Jérômu Fenogliu, znanemu reporterskemu imenu, nekdaj odgovornemu za družbene vsebine. Pokazalo je, da bi ponudbo sprejel le pod določenimi pogoji. Teh pa ni mogla sprejeti šefica, zato je po sestanku z lastniki odstopila.

Vse skupaj se je februarja letos začelo zapletati zaradi spletne redakcije: vodstvo se je odločilo, da bodo okrog petdeset od približno tristo novinarjev, kolikor jih ustvarja papirnato različico, prestavili na splet. Časi da se spreminjajo in kličejo po krepitvi digitalnih medijskih vsebin. Sledil je protest, novinarji so bili enoglasno proti. A to ni ustavilo vodstva, da ne bi vztrajalo pri zastavljenih načrtih: z ukinjanjem delovnih mest v časopisni redakciji in s spodbujanjem novinarjev, da kandidirajo za mesta, na novo odprta na lemonde.fr, naj bi počasi predrugačilo medijsko hišo. Ni nepomembno, da novim pogodbenikom menda ne bi zagotovili služb za nedoločen čas. Razmere v hiši so zato postale nevzdržne, razpoloženje se je korenito poslabšalo, številni uredniki so zaostrili retoriko, zatem so nekateri odstopili ...

Sedeminštiridesetletna Natalie Nougayrède, ki je bila pred dobrim letom dni »kandidatka« lastnikov za prvi stol v hiši, je ob imenovanju podpiralo kar osemdeset odstotkov redakcije. Kolege je prepričala z besedami o plemenitih vrednotah uglednega francoskega dnevnika in tudi po svoji novinarski karieri je nekoliko izstopala iz večine: z Mondom je začela sodelovati sredi devetdesetih let, ko je pisala iz Rusije in Ukrajine, pozneje je postala dopisnica v Moskvi, za svoje opazne reportaže iz Čečenije in Beslana je bila tudi nagrajena. Na začetku je, kakor se je zdelo novinarjem, obetala veliko, zdaj ne uživa več nikakršnega zaupanja. Drugače, zelo kmalu so ji začeli očitati samohodstvo in da ne posluša nikogar. Označujejo jo z izrazi: avtokratska, toga ...

Pri Mondu bodo zaradi pretresov na organigramu samo nekoliko upočasnili reforme, ki jih je Natalie Nougayrède po nareku novih lastnikov (bogatih Xaviera Niela, Matthieua Pigassa in Pierra Bergéja) predstavljala kot neobhodne. Ne bodo pa jih, kakor je slišati za zdaj, ovrgli. Namesto do konca junija naj bi petdeset novinarjev na splet prestavili do konca septembra, tudi časopisno različico naj bi predrugačili do takrat in še kaj. Včeraj so lastniki že našli zamenjavo za Natalie Nougayrède: začasni prvi človek redakcije je postal Gilles van Kote.