Francosko sodišče: zakon o genocidu nad Armenci neustaven

Zakon po mnenju ustavnega sveta krši pravico do svobodnega izražanja.

Objavljeno
28. februar 2012 19.28
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Pariz - Francoski predsednika Nicolas Sarkozy, ki je trdno stal za zakonom o genocidu nad armenskim narodom, je že ukazal pripravo novega zakona. Francoski ustavni svet je namreč danes razsodil, da bi oblasti s kaznovanjem tistih, ki zanikajo genocid iz prve svetovne vojne, kršile pravico do svobodnega izražanja. Ustavni svet je še pojasnil, da sicer »ne namerava posegati na področje, za katerega so odgovorni zgodovinarji«.

Kot smo že pisali, je Francija genocid na Armenci priznala že leta 2001, novi zakon pa je za zanikanje poboja 1,5 milijona ljudi predvideval tudi kazen - zapor do enega leta in 45.000 evrov. Dejanje francoskih oblasti je močno načelo odnose med Francijo in Turčijo, ki je z uradnim Parizom pretrgala politično in vojaško sodelovanje.

Odločitev ustavnega sveta je že pozdravila Turčija. »Ta odločitev je preprečila morebitno krizo v turško-francoskih odnosi,« je povedal namestnik turškega premiera Bulent Arinc. Nad odločitvijo sveta so manj navdušeni v kabinetu predsednika, kjer je anonimni vir za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da razsodba pod vprašaj postavlja tudi podoben zakon o zanikanju holokavsta.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je sicer še pred končno razsodbo sveta pozdravil odločitev 60 poslancev, da dajo zakon v ustavno presojo. Sarkozyju namreč očita, da si je z zakonodajo poskušal zagotoviti volilne glasove približno 400.000 Armencev, ki živijo v Franciji.

Turške oblasti zanikajo, da so sile otomanskega imperija med prvo svetovno vojno hotele iztrebiti celotno armensko ljudstvo. Število smrtnih žrtev leta 1915 tako ocenjujejo na približno 500.000, večina od ubitih pa naj bi sodelovala z ruskim sovražnikom, še poroča AFP.