Gadafijevega ministra obsodili na smrt

Libijsko sodišče je Ahmeda Ibrahima obsodilo zaradi spodbujanja k nasilju.

Objavljeno
31. julij 2013 21.38
LIBYA-COURT/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Tripoli - Libijsko sodišče je danes izreklo prvo sodbo politiku, ki je služil pod padlim režimom Moamerja Gadafija. Ameda Ibrahima, ki je zasedal več visokih položajev, med drugim je bil tudi minister za izobraževanje in informacije, je zaradi spodkopavanja nacionalne varnosti in načrtovanja poboja civilistov obsodilo na smrtno kazen.

Ahmeda Ibrahima so takratni uporniki prijeli v Gadafijevem rodnem mestu Sirta, sicer zadnji utrdbi nekdanjega režima, ki je padla oktobra 2011. Obsodbo na smrtno kazen mora zdaj potrditi še libijsko vrhovno sodišče.

Po poročanju Reutersa si novi libijski voditelji močno prizadevajo, da bi vsem privržencem in sorodnikom Gadafija sodili v Libiji in tako državljanom dokazali, da bodo vsi, ki so mu 42 let pomagali ostati na oblasti, za to tudi kaznovani. Največ pozornosti bo po pričakovanjih pritegnilo sojenje Gadafijevemu sinu Saifu al Islamu, katerega izročitev je zahtevalo tudi Mednarodno kazensko sodišče (ICC), a zaman. Libijske oblasti namreč vztrajajo, da bodo Gadafijevemu nasledniku sodile v domovini, kjer je tudi zagrešil očitana mu dejanja.

Tako Saif al Islam kot nekatere organizacije za človekove pravice pa opozarjajo, da libijska sodišča ne ustrezajo mednarodnim pravnim standardom in da je verjetnost, da bodo obtoženi deležni pravičnega sojenja majhna. Libija na očitke odgovarja, da lahko haaško sodišče posreduje šele, ko odpove lokalno pravosodje.