Geji pozivajo k bojkotu ruske vodke

Pridržanje nizozemskih gejevskih aktivistov je sprožilo val zgražanja po svetu.

Objavljeno
30. julij 2013 23.14
Gays Russia
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – V Rusiji kot po ­tekočem traku sprejemajo ­homofobne zakone, med katere spada tudi zakon o prepovedi gejevske propagande, ki je začel veljati konec junija. Na svoji­ koži so ga občutili tudi štirje nizozemski državljani, ki so se v Murmansku udeležili mladinskega poletnega tabora, na katerem so snemali dokumentarni film o skupnosti LGBT v Rusiji.

Za nizozemskega gejevskega aktivista Krisa van der Veena in njegove pomočnike je bil usoden intervju z domnevno mladoletnim pripadnikom ruske skupnosti LGBT, ki ga je hotel vključiti v svoj dokumentarni film. Zakon o prepovedi gejevske propagande namreč izrecno prepoveduje »širjenje propagande netradicionalnih odnosov med mladoletnimi osebami«. Če bi jih spoznali za krive, bi jim grozili visoka denarna kazen, štirinajst dni zapora in deportacija, vendar sojenja ni bilo, saj je tamkajšnja skupnost LGBT dokazala, da v »incident« ni bila vpletena mladoletna oseba.

»V skladu s puritanskim pravnim nesmislom te v Rusiji lahko preganjajo, že če podpiraš istospolno usmerjene. Ne glede na to, ali živiš tam ali ne. Za istospolno usmerjene­ je nevarno potovati v Rusijo,« so opozorili na spletni strani queerty.com. Znani ameriški gejevski aktivist Dan Savage je zaradi omenjenega incidenta v svojem blogu pozval gejevske bare po svetu k bojkotu ruske vodke. »Ne pijte ruske vodke, ne kupujte ruske vodke. Natakarja v najljubšem gejevskem ali kateremkoli baru spodbudite, naj se ji odpove.« Priljubljeni pijači iz Rusije, ki jo bodo zamenjali z vodko švedskih, nizozemskih in finskih proizvajalcev, so se odpovedali številni bari v ZDA, Avstraliji in Kanadi.

Prvi tovrstni bojkot so v Združenih državah razglasili leta 1977, ko so gejevski aktivisti dali na črni seznam pomarančni sok s Floride, ki ga je oglaševala homofobna pevka in nekdanja mis Oklahome Anita Bryant. Bojkot jo je poslovno uničil.

Zaradi homofobije v Rusiji je Patrick Burke oblikoval projekt za enakopravnost v športu Lahko igrate (You Can Play) in z njim pozval, da je treba prihodnje leto na zimske olimpijske igre v Sočiju poslati istospolno usmerjene športnike in njihove zagovornike. »Svetu je treba pokazati, da obstajajo vrhunski športniki LGBT, ki se ne bojijo biti to, kar so. Dokazati je treba, da imajo podporo sotekmovalcev in trenerjev.«

Napoved prihajajoče apokalipse

Kljub mednarodnim pritiskom so v Rusiji neomajni. Ruski patriarh Kiril je pred kratkim označil istospolne poroke za napoved konca sveta. »Z legalizacijo istospolnih porok vlade pretežno zahodnih držav opravičujejo greh,« je povedal v zagovor zakona o prepovedi gejevske propagande. Zahod je kritiziral, ker da izvaja pritisk na ljudi, ki nasprotujejo tovrstnim porokam. »To je nevarno znamenje apokalipse. V sveti Rusiji moramo storiti vse, da zakon nikoli ne bo spodbujal greha, saj bi to pomenilo, da gredo ljudje po poti samouničenja.«

Da bi obsodil rusko ultranacionalistično skupino, ki po ruskem družbenem omrežju Vkontakte vabi na zmenke mlade geje, nad katerimi se potem njeni člani grozovito izživljajo, mu seveda ni prišlo na pamet. Ti skrajneži­ ponavadi tudi posnamejo celoten ritual in ga objavijo na spletu. »Ne maramo homoseksualcev. Če bi bilo po moje, bi jih vse pobili, saj niso primerni za življenje v družbi. Na žalost nam vlada tega ne dovoli,« so neimenovanega člana podtalnega gibanja citirali­ na ruskem spletnem portalu ­Lenta.ru.