Glavni pogajalec optimističen glede sprave v Južnem Sudanu

Seyoum Mesfin iz vzhodnoafriškega regionalnega bloka IGAD premirje pričakuje v najkrajšem možnem času.

Objavljeno
10. januar 2014 13.16
TOPSHOTS-SSUDAN-UNREST
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Adis Abeba − Čeprav spopadi v Južnem Sudanu ne pojenjajo, je glavni pogajalec na mirovnih pogajanjih med tamkajšnjo vlado in uporniki danes izrazil optimizem, da bosta sprti strani kmalu dosegli premirje. Seyoum Mesfin iz vzhodnoafriškega regionalnega bloka IGAD je po pisanju agencije AFP pojasnil, da sta sprti strani dosegli napredek v razumevanju druga druge, in dodal, da »premirje pričakuje v najkrajšem možnem času«.

Glavna točka spora na pogajanjih, ki so se prejšnji teden začela v etiopski prestolnici Adis Abeba, je še vedno izpustitev 11 zaveznikov nekdanjega podpredsednika Rieka Macharjevih, ki so jih južnosudanske oblasti aretirale potem, ko so decembra izbruhnili nemiri. Seyoum je dejal, da si pogajalci prizadevajo rešiti to vprašanje, ki pa po njegovem mnenju ne bi smelo biti predpogoj za mirovni sporazum. Južnosudanski predsednik Salva Kiir je pred dnevi sicer dejal, da aretiranih ne bodo izpustili brez sodnega procesa.

Kljub prizadevanjem za dosego sprave pa se nasilje v Južnem Sudanu nadaljuje. Po pisanju katarske mreže Al Džazira je trenutno najhuje okoli naftnega središča Bentiu v državi Unity, ki je v rokah sil zvestih Macharju, vendar vladne sile okoli njega stiskajo obroč.

Kot smo že pisali, je nasilje v Južnem Sudanu izbruhnilo 15. decembra, sprva kot politični obračun, kmalu pa je dobilo etnične razsežnosti. Spopadi, ki so se razširili po vsej državi, so po ocenah Združenih narodov zahtevali več kot tisoč življenj, skoraj 250.000 civilistov pa je bilo primoranih zapustiti domove − okoli 60.000 med njimi se jih je zateklo v oporišča mirovnih sil ZN.