Google mora dati podatke zasebnikov FBI

Lani je FBI terjal od različnih podjetij osebne podatke o 7.000 Američanih.

Objavljeno
02. junij 2013 18.49
GOOGLE-RESULTS
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si

Ameriška sodnica Susan Illston je zavrnila argument Googla, da tako imenovana Pisma nacionalne varnosti (NSLs) kršijo ustavne pravice in je zato od podjetja terjala, da preiskovalcem Zveznega preiskovalnega urada (FBI) preda osebne podatke, ki se nanašajo na ameriške državljane, poroča britanski Guardian.

Sporno je, da je ista sodnica pred nekaj mesecih pisma NSLs razglasila za protiustavna v nekem drugem, podobnem primeru, češ da take zahteve kršijo pravico do svobode govora. Prav tako je za nezakonite razglasila klavzule, s katerimi so te zahteve opremljene in ki od prejemnikov NSLs terjajo, da ne smejo niti razkriti obstoja takšne zahteve.

Iz sodbe ni jasno, kakšne vrste informacij ameriška vlada zahteva od Googla, niti ne, za katere osebe se zanima FBI.

Google se na odločitev lahko pritoži. Podjetje zadeve ni želelo komentirati.

Zaradi pošiljanja Pisem nacionalne varnosti kot tudi nedavnega zasega telefonskih pogovorov novinarjev so vse glasnejše kritike, da Obamova administracija krši pravico do zasebnosti v imenu nacionalne varnosti.

Samo lansko leto je FBI različnim podjetjem poslal več kot 16.000 NSLs, ki se nanašajo na osebne podatke - večinoma finančno stanje ter seznam internetnih in telefonskih stikov - več kot 7000 Američanov.