Grčija: Večina podpira odpuščanja v javnem sektorju

Raziskava kaže, da se tiha večina strinja z racionalizacijo – čeprav mnogi na ulicah demonstrirajo.

Objavljeno
21. julij 2013 18.40
GREECE/
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA
Atene – Večina Grkov se strinja, da je treba zmanjšati število zaposlenih v javnem sektorju, so pokazali podatki danes objavljene javnomnenjske raziskave inštituta Kapa - le nekaj dni potem ko je grški parlament sprejel sporen zakon o reformi javnega sektorja, ki vključuje odpuščanja in premestitve na tisoče javnih uslužbencev.

60,6 odstotkov od 1002 v torek in sredo vprašanih Grkov, ko je bil vrhunec protestov proti tem reformam, se je strinjalo z odpuščanji in prezaposlovanjem, medtem ko jih je bilo 36 odstotkov proti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novi ukrepi sprožili val protestov

Najvišjo podporo, približno 70 odstotkov, reformi so izrazili podporniki obeh strank vladajoče koalicije. Podpora je bila s 47,4 odstotka najnižja med podporniki opozicijske Sirize, ki nasprotuje varčevalnim ukrepom.

V sredo sprejeti zakon med drugim terja, da se do konca leta 2014 odpusti 15.000 javnih uslužbencev, še več pa naj bi jih premestili na druga delovna mesta.

Grčija je sporen zakon sprejela v zameno za naslednji obrok 6,8 milijarde evrov vredne tranše finančne pomoči od mednarodnih posojilodajalcev. Novi ukrepi so sprožili val protestov, na katerih je več tisoč ljudi minuli teden zasedlo grške ulice.