Grčiji grozi epidemija revščine

Grški parlament je z udobno večino sprejel dodobra oskubljeni proračun za prihodnje leto.

Objavljeno
12. november 2012 22.03
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Boštjan Videmšek, zunanja politika

Atene - Po še eni noči protestov na osrednjem atenskem trgu Sintagma, kjer so v nedeljo zvečer pobudo prevzeli politično že skoraj odpisani komunisti, je grški parlament z udobno večino sprejel dodobra oskubljeni proračun za prihodnje leto.

Grški premier Antonis Samaras, ki je nemudoma po parlamentarnem glasovanju, katerega izid je dočakal z otroškim navdušenjem, odletel proti Bruslju na srečanje finančnih ministrov Evropske unije, kjer so danes zvečer odločali - a skoraj gotovo še ne tudi odločili - o sprostitvi 31,5 milijarde evrov pomoči državi, ki že dlje časa hodi po robu bankrota. Po zadnjih napovedih se bo grško gospodarstvo v letu 2013 skrčilo še za dodatnih 4,5 odstotka, javni dolg pa bo narasel na 189 odstotkov.

Kljub temu, da so stare grške politične elite doslej zvesto sledile prav vsakemu ukazu mednarodnih finančnih institucij, Bruslja in Berlina, grški kreditodajalci do Aten ne kažejo prav nikakršne milosti ali znakov popuščanja. Nasprotno.

Samaras je po potrditvi predloga novega proračuna, ki bo, tako kot vsi dosedanji (vsiljeni) varčevalni ukrepi, najbolj prizadel najobčutljivejše dele grške družbe in gospodarstva, dejal, da je sprejetje proračuna močna grška karta za pogajanja s trojko in dodal, da pričakuje hitro sprostitev obljubljene in z vrsto varčevalnih memorandumov pogojevane denarne pomoči. Grška državna blagajna je namreč popolnoma prazna in če Evropska unija v roku treh dni ne sprosti pomoči, bodo uradne Atene morda že v petek primorane razglasiti bankrot, saj država prvič doslej ne bo mogla izplačati plač javnim uslužbencem in finančno podpreti delovanja vsaj dela ključnih javnih servisov, ki se že tako ali tako sesedajo.

Predsednik najmočnejše opozicijske stranke oziroma koalicije levih strank Siriza Aleksis Cipras v noči na ponedeljek kar ni mogel verjeti, da je parlament brez kakršnih koli težav sprejel proračun, ki Grčiji po njegovem mnenju jemlje še zadnje ostanke socialne države in - dostojanstva. »Zaradi proračunskih rezov se Grki to zimo ne bodo greli. Mnogo ljudi si ne bo moglo privoščiti niti osnovnih življenjskih potrebščin. Zajela nas bo epidemija revščine,« je dejal Cipras in grške oblasti na čelu s premierom označile za nesposobne. »Zato pravimo, da ste nevarni za državo. Nesposobni ste se pogajati in Grčiji izbojevati kar koli koristnega,« je že med parlamentarno razpravo povedal vodja Sirize, ki po zadnjih javnomnenjskih raziskavah že krepko vodi pred vso politično konkurenco.