Grčijo znova ohromila splošna stavka

Ravno ko se v Atenah mudijo inšpektorji trojke, je Grčijo ohromila 24-urna splošna stavka, že peta letos.

Objavljeno
06. november 2013 13.52
GREECE-EU-HERITAGE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Atene − Ravno ko se v Atenah mudijo inšpektorji kreditodajalcev Evropske unije (EU), Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), znani pod skupnim imenom trojka, je Grčijo ohromila 24-urna splošna stavka proti novim varčevalnim ukrepom, že peta letos.

Po poročanju tujih tiskovnih agencije je po vsej državi moteno delo javnih služb, obstali so vlaki in trajekti, sodišča in državne šole so zaprte, državne bolnišnice pa delujejo le z nujnim osebjem. Odpovedanih ali prestavljenih je bilo več deset letov, za nekaj ur so delo odložili tudi novinarji.

Vodilni sindikat GSEE, ki zastopa zasebni sektor, je po navedbah agencije AFP sporočil, da delavci nadaljujejo boj proti nesmiselni politiki varčevanja. Danes popoldne so tako predvidene še ene demonstracije na trgu Sintagma.

Trojka o novem svežnju pomoči

V Grčiji se sicer ravno te dni mudijo inšpektorji trojke, ki ocenjujejo izvajanje zahtevanih javnofinančnih in reformnih ukrepov in se z grškimi oblastmi dogovarjajo o ukrepih, ki bi prihodnje leto zamejili proračunsko luknjo. Atene trdijo, da bo primanjkljaj znašal okoli 500 milijonov evrov, kreditodajalci pa so po drugi strani zaskrbljeni, da bo petkrat tolikšen.

Od ocene trojke je sicer odvisno izplačilo novega obroka finančne pomoči, namenjene Grčiji, v višini milijarde evrov.

Trojka kreditodajalcev po pričakovanjih zahtevala še več varčevalnih ukrepov, konservativna grška vlada pa trdi, da državljanom, ki so od leta 2009 v povprečju utrpeli 40 odstotno zmanjšanje dohodka, brezposelnost med njimi pa se je povišala na 28 odstotkov, ne more naložiti novega zategovanja pasu.

Vse odkar se je zaradi slabega finančnega vodenja, izgube zaupanja investitorjev in svetovne recesije Grčija znašla na kolenih in robu bankrota, se od leta 2010 zanaša na finančno pomoč trojke kreditodajalcev. Ta je v zameno za ostro varčevanje Atenam do sedaj odobrila več svežnjev pomoči, in sicer 110 milijard evrov, nato pa še 130 milijard evrov in delni odpis dolga v višini prek 100 milijard evrov.