Grški javni sektor začel celodnevno stavko

Stavka javnih uslužbencev, ki nasprotujejo ostrim varčevalnim ukrepom, se časovno ujema z obiskom predstavnikov trojke.

Objavljeno
09. julij 2014 12.41
Posodobljeno
09. julij 2014 12.41
Greece Daily Life
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Atene − Grški javni sektor znova opozarja na posledice ostrih varčevalnih ukrepov. Današnji celodnevni stavki, katere vrhunec bo shod pred parlamentom, so se pridružili zdravniki, pazniki in drugi javni uslužbenci.

»V časih, ko vlada stopnjuje napad na delavce, mora biti naš odgovor še bolj odločen,« je v izjavi za javnost sporočil sindikat javnega sektorja Adedy. Državne uslužbence so v stavko prisilili načrti o krčenju javnega sektorja ter nenehno nižanje plač in pokojnin. Sindikati namreč vztrajajo, da bodo varčevalni ukrepi, ki jih v zameno za finančno pomoč zahteva trojka (IMF, evropska komisija in ECB), še dodatno poslabšali socialne razmere v državi. Brezposelnost je še vedno 26-odstotna.

Današnji protest se časovno ujema z začetkom obiska inšpektorjev Mednarodnega denarnega sklada, evropske komisije in Evropske centralne banke. Njihova naloga je preveriti napredek pri izpolnjevanju pogojev za finančno pomoč. S finančnim ministrom Gikasom Harduvelisom se bodo po poročanju Reutersa srečali jutri.

Grčija je bila prva država, ki je prejela posojilo evrskih držav in IMF. Leta 2010 je dobila 110 milijard evrov, ker se je to izkazalo za premalo, pa je leta 2012 dobila še 130 milijard evrov pomoči. Pri tem ji je zasebni sektor odpisal še za več kot sto milijard evrov dolga.

Država se je sicer po šestih letih recesije, ki je njeno gospodarstvo zmanjšala za četrtino, povrnila k rasti. A državo še naprej teži ogromen javni dolg, ki znaša 175 odstotkov vrednosti bruto domačega proizvoda, poroča STA.

Ena od obljub, ki jo je v zameno za finančno pomoč morala dati Grčija, je tudi liberalizacija energetskega sektorja. Danes bo tako parlament glasoval o delni privatizaciji največjega elektropodjetja v državi PPC, čemur ostro nasprotujejo tamkajšnji zaposleni.

Prejšnji teden so s stavko poskrbeli za kratkotrajne izpade elektrike, a jih je vlada v nedeljo prisilila k prekinitvi stavke. Svoje nezadovoljstvo z načrti vlade bodo danes tako izrazili s protesti pred parlamentom. »Elektrika je javna dobrina, in ne blago, ki bi ga lahko poceni prodali. Tisti, ki bodo to storili, bodo morali odgovarjati celotni družbi. Boj proti privatizaciji PPC bo vsekakor dolgotrajen in se vsekakor ne bo končal s sprejetjem sklepa o privatizaciji,« so sporočili iz sindikata zaposlenih v zasebnem sektorju GSEE.