Guantanamo: nad gladovno stavko z dodatnim zdravstvenim osebjem

Po uradnih številkah v zaporu na Guantanamu gladovno stavka 100 od 166 zapornikov, 21 jih hranijo na silo.

Objavljeno
30. april 2013 12.29
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Washington - Zadnji konec tedna je v zapor za osumljene terorizma na Guantanamu zaradi množične gladovne stavke pripotovalo 40 medicinskih sester in drugega strokovnega osebja. Kot je povedal tiskovni predstavnik zapora Samuel House hrano odklanja že 100 od 166 zapornikov. Več kot 20 zapornikov hranijo po cevki, napeljani skozi nos v želodec. Po besedah Housa je pet zapornikov hospitaliziranih, ali je kateri med njimi v kritičnem stanju, ni povedal.

Zaradi gladovne stavke, ki traja vse od začetka februarja, iz tedna v teden pa se zanjo odločijo novi zaporniki, so se znova okrepili pozivi predsedniku Baracku Obami, naj drži svojo obljubo in v najkrajšem možnem času zapre zloglasno taborišče. Večina od 166 ljudi je namreč tam zaprta brez obtožnice, za več kot polovico so že odredili izpustitev ali premestitev, a se to še vedno ni zgodilo.

Med glavnimi zagovorniki zaprtja zapora je nekdanji glavni vojaški tožilec v Guantanamu Morris Davis, ki predsednika poziva naj ukrepa, saj bodo v nasprotnem primeru beležili smrtne primere zaradi gladovne stavke. K ukrepanju je pozvala tudi predstavnica organizacije Human Rights Watch Andrea Prasow, ki je povedala, da razmere v zaporu na Guantanamu še nikoli niso bile tako kritične kot zdaj. Obami je pisala tudi demokratska senatorka Dianne Feinstein, ki ga je pozvala, naj znova svojo pozornost in trud nameni osvoboditvi 86 zapornikov v Guantanamu.