Gvatemala: sodili bodo nekdanjemu diktatorju

Montt bo moral odgovarjati na obtožbe, da je odredil uničenje vasi, in za genocid nad etnično skupino Ixilov.

Objavljeno
27. januar 2012 20.15
R. Z.
R. Z.

Ciudad Guatemala − Sodišče v Gvatemali je včeraj odločilo, da obstaja dovolj dokazov za sojenje Efrainu Riosu Monttu zaradi genocida in zločinov proti človečnosti, ki jih je storil v času vojaške diktature v letih 1982 in 1983.

Sodnica Patricia Flores je obenem za 85-letnega Montta odredila hišni pripor za čas sojenja. Po mnenju sodnice je tožilstvo predstavilo zadostne dokaze, na podlagi katerih bo moral Montt odgovarjati zaradi obtožbe, da je v času vojaške diktature odredil uničenje vasi, in za genocid nad etnično skupino Ixilov. Pri tem je bilo menda ubitih več kot 1700 ljudi. Med šestintridesetletno državljansko vojno je nekdanji vojaški režim dal uničiti tudi številne vasi, da bi posameznim etničnim skupinam v državi preprečil sodelovanje z levičarskimi gverilci. V državljanski vojni, ki se je končala leta 1996, je bilo sicer ubitih okoli 200.000 ljudi.

Nekdanji diktator Montt, ki je vladal med letoma 1982 in 1983, se je sodnemu pregonu doslej uspešno izogibal zaradi poslanske imunitete. Na svojo smolo pa jo je izgubil, potem ko mu novembra lani ni uspela ponovna izvolitev za poslanca.