Helikopter ob slabi vidljivosti treščil na streho stolpnice sredi Manhattna

V nesreči, ki ji je najverjetneje botrovalo slabo vreme, naj bi umrl pilot helikopterja.
Fotografija: S požarom so se spopadli newyorški gasilci. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters
Odpri galerijo
S požarom so se spopadli newyorški gasilci. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters

Helikopter je okrog 14. ure po lokalnem času treščil v zgradbo sredi Manhattna, poročajo ameriški mediji. Kot navaja CNN, naj bi pilot helikopterja poskušal pristati na strehi zgradbe, a je nato z veliko hitrostjo treščil na streho 54-nadstropne stolpnice na 7. aveniji in 49. ulici. Gre za zgradbo zavarovalnice AXA Equitable Center.

V nesreči je po doslej znanih podatkih umrla najmanj ena oseba, šlo naj bi za pilota helikopterja. Drugih poškodovanih naj ne bi bilo.



Newyorški guverner Andrew Cuomo je povedal, da se je po trku vnel požar. Ljudje, ki so bili v času dogodka v stavbi, so opisali, da so začutili močan sunek, kot bi se zatresla cela stavba. »Zgradba se je premaknila,« je bil kratek Zach Escalante, ki v tretjem nadstropju dela kot računalniški programer.

Nancy Berman, še ena od zaposlenih, je v trenutku trčenja sedela za mizo in nato začutila, da se premika pohištvo. Kot bi zemljo stresel šibek potres. Nato je po zvočniku nekdo dejal, da je prišlo do trčenja in da bodo stavbo evakuirali. Sodelavci Bermanove so se odločili, da bodo ostali v notranjosti zgradbe.

Andrew Cuomo je ob tem dodal, da Newyorčani po 11. septembru še vedno trpijo za »posttravmatskim sindromom in da zatrepetajo vedno, ko zaslišijo, da se je v stavbo zaletelo plovilo«. 

Zgradba se je po trku vnela. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters
Zgradba se je po trku vnela. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters


CNN poroča, da je bilo v času trka v New Yorku vreme zelo slabo, padal je močan dež, vidljivost je bila posledično slaba, kar je najverjetneje botrovalo nesreči. Prebivalce in stanovalce so gasilci kljub vsemu nemudoma evakuirali. Policija je prav tako hitro blokirala okolico, leta 1986 zgrajena stolpnica ostaja za zdaj zaprta. Ni še jasno, za kakšen helikopter je šlo, vendar pa policija, ki je potrdila smrt pilota, trdi, da ni njihov.

Predsednika Donalda Trumpa so o nesreči že obvestili. »Odlično delo naših prvih posredovalcev, ki so bili takoj na licu mesta. Hvala vsem za 24/7/365! Trumpova administracija je tu, če boste karkoli potrebovali,« je predsednik zapel hvalo interventnim ekipam. 

New York Times navaja, da na stavbi zavarovalnice AXA Equitable Center ni pristajališča za helikopterje. Nad velemestom je sicer vsak dan polno helikopterjev, tako policijskih, reševalnih, potniških, kot tudi poslovnih in turističnih, poroča STA.

Komentarji: