Hodorkovski zaprosil za vizum za vstop v Švico

Vložil je prošnjo za trimesečni šengenski vizum. V Švici se izobražujeta njegova sinova.

Objavljeno
24. december 2013 18.04
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Berlin - Nekdanji ruski tajkun Mihail Hodorkovski, ki so ga ruske oblasti pred dnevi pomilostile, je danes na švicarskem veleposlaništvu v Berlinu vložil prošnjo za trimesečni šengenski vizum, ki bi mu omogočil potovanje v Švico, je sporočilo švicarsko zunanje ministrstvo.

Hodorkovski, ki se v Rusijo ne želi vrniti, tako razmišlja o selitvi v Švico, kjer se izobražujeta njegova sinova dvojčka. O selitvi se bo sicer še posvetoval s svojo družino - ženo Ino in tremi otroki - s katero se bo po desetih letih v zaporu ponovno srečal danes v Berlinu.

»Družina prihaja danes. Skupaj niso bili že deset let,« je za francosko tiskovno agencijo AFP dejala tiskovna predstavnica Hodorkovskega Olga Pispanen.

Že v soboto se je Hodorkovski v Berlinu, kamor je odpotoval po petkovi izpustitvi iz zapora, srečal z mamo Marino, očetom Borisom ter svojim sinom Pavlom, ki ga ima iz prvega zakona.

Nekdanji ruski tajkun je danes tudi čestital članicama ruske punkovske zasedbe Pussy Riot Mariji Aljohini in Nadeždi Tolokonikovi za izpustitev iz zapora, pri tem pa izrazil veselje, da se je »mučenje« zanju končalo, navaja AFP.

»Izpustitev političnih zapornikov dela ruske oblasti vsaj malo bolj humane,« je dejal Hodorkovski.