Hollande obsodil poboj alžirskih protestnikov pred pol stoletja

Francoske sile so oktobra 1961 krvavo zatrle protest Alžircev, ki so zahtevali neodvisnost.

Objavljeno
17. oktober 2012 20.07
Posodobljeno
17. oktober 2012 20.19
FRANCE-ALGERIA-HISTORY-WAR-ANNIVERSARY
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Pariz − Francoski predsednik François Hollande je kot prvi na tem položaju danes jasno obsodil krvavo zatrtje demonstracij, na katerih so alžirski protestniki 17. oktobra 1961 mirno zahtevali neodvisnost Alžirije. V nasilju francoskih varnostnih sil je takrat po ocenah zgodovinarjev umrlo več deset, morda celo več sto ljudi, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»17. oktobra 1961 so bili med krvavo represijo ubiti Alžirci, ki so protestirali za svojo pravico do neodvisnosti,« je v izjavi ob obletnici poboja zapisal Hollande. »(Francoska) republika jasno priznava ta dejstva. 51 let po tej tragediji se poklanjam spominu žrtev,« je dodal po poročanju STA.

Kot navaja STA, je tako Hollande kot prvi francoski predsednik jasno obsodil dogodke izpred 51 let. Njegova Socialistična stranka je sicer ta teden zahtevala uradno priznanje poboja, ki se uvršča med ene najbolj krvavih poglavij francoske kolonialne zgodovine.

Pred 51 leti se je v Parizu na poziv Alžirske osvobodilne fronte (FLN) zbralo med 20.000 in 30.000 moških, žensk in otrok, policija pa je proti njim posredovala z vso silo, pri čemer naj bi trupla odmetavali kar v reko. Po uradnih podatkih so umrli trije ljudje, a po trditvah zgodovinarjev je bilo ubitih med 50 in 200 ljudi.

Povod za demonstracije je bila policijska ura, ki jo je za Alžirce uvedel načelnik pariške policije Maurice Papon. Slednjega so kasneje zaradi kolaboracije z nacisti obsodili na deset let zapora.

FLN je neodvisnosti Alžirije od Francije izbojevala julija 1962. Hollande bo nekdanjo kolonijo obiskal v začetku decembra, še poroča STA.