Hollande: Alžirija je bila del brutalnega in nepravičnega sistema

Francoski predsednik François Hollande v Alžirijo ni prišel, da bi se opravičil, ampak »povedati resnico«.

Objavljeno
20. december 2012 11.30
Posodobljeno
20. december 2012 12.27
ALGERIA-FRANCE-DIPLOMACY
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Alžir - Francoski predsednik François Hollande, ki danes zaključuje zgodovinski obisk v Alžiriji, nekdanji francoski koloniji, je dejal, da je bila francoska kolonizacija Alžirije »brutalna in nepravična«.

»Sto dvaintrideset let je bila Alžirija del brutalnega in nepravičnega sistema: kolonizacije. Zavedam se trpljenja, ki ga je ta povzročila,« je po pisanju spletnega portala Jeune Afrique pred poslanci alžirskega parlamenta dejal Hollande in dodal, da je spomine treba spoštovati.

»Naša dolžnost je govoriti o nasilju, krivicah, pobojih in mučenjih,« je Hollande govoril o alžirski vojni med letoma 1954 in 1962, ki je prinesla alžirsko neodvisnost in umik Francije. V govoru pred alžirskimi poslanci je francoski predsednik dejal, da zločini v Guelmi, Kerati in Setifu, kjer so nemire, ki so izbuhnili po koncu druge svetovne vojne, krvavo zatrle francoske varnostne sile, ostajajo globoko tudi v zavesti Francozov. 

»Osmega maja 1945, ko je svet slavil zmago nad brutalnostjo, je Francija pozabila na svoje univerzalne vrednote,« je povedal Hollande in dodal, da je treba o preteklosti govoriti ter priznal, da besedna zveza "alžirska vojna za neodvisnost" dolgo časa ni bila del francoskega besednjaka.

Francoski predsednik je sicer že včeraj novinarjem v Alžiru dejal, da v nekdanjo francosko kolonijo ni prišel, da bi se opravičil za zločine, storjene v kolonialni dobi, temveč »povedati resnico«. Namen dvodnevnega obiska je po njegovih besedah usmeriti se v prihodnost, ker da »ne smemo pustiti, da bi nas preteklost blokirala«.

Hollande bo obisk v Alžiriji, ki prav letos praznuje 50 let neodvisnosti od Francije, zaključil danes. Včeraj je med drugim tudi uradno naznanil dogovor, ki ga je za gradnjo tovarne v Alžiriji sklenil francoski avtomobilski velikan Renault.