Hollande in Merklova v postelji (oz. njuna dvojnika)

Francoski in nemški žurnalisti so hoteli pritegniti občinstvo in namigniti, da je v visoko politiko treba vrniti humor.

Objavljeno
20. november 2013 15.19
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Skupaj smo ju videli že ničkolikokrat, enkrat bolj od blizu in drugič manj, tudi njunim lutkah smo se lahko nasmejali, zdaj pa so pri Mondovi reviji M le magazine stopili še korak dlje: Angelo Merkel in Françoisa Hollanda so fotografirali v pižamah, medtem ko zajtrkujeta v postelji. No, v resnici nista onadva.

Na fotografiji, ki so jo posneli za naslovnico posebne izdaje – v njej osvetljujejo francosko-nemške odnose –, si rogljička in preste ne ponujata nemška kanclerka in francoski predsednik, ampak njuna dvojnika. Podobnost je res velika, morda sta (s)podobneža samo nekoliko bolj okrogla v telo.

Uredništvo se je za smelo potezo odločilo v sodelovanju z nemško Zeit Magazin, na fotografski sprožilec pa je pritisnila Alison Jackson, znana fotografinja dvojnikov slavnih osebnosti. Evropa je za mnoge bralce precej dolgočasno branje, zato so hoteli njihovo radovednost prebuditi z drzno naslovnico. Debelušna »politika« naj bi jih spodbudila, da bi začeli listati po reviji in bi brali o zapletenih francosko-nemških povezavah. Projekt so kovali vse od poletja, v njem pa ni, kakor zdaj razlagajo pri M le Magazine, prav veliko politične angažiranosti, zato pa precej več nagajivosti. Po »Hollanda« so hoteli kar v Madrid, kjer ga je mogoče najti med duhovniki: dušni pastir Javier Alonso Sandoica, ki je na las podoben francoskemu predsedniku, je tudi voditelj nedeljske oddaje na katoliški televiziji. Potem ko ga niso mogli prepričati, da bi z »lažno Angelo Merkel« legel v posteljo, so se morali zadovoljiti z nekoliko manj podobnim dvojnikom iz humoristične oddaje Groland, ki jo pripravljajo na Canalu+. Pri nemškem Zeitu se na koncu niso odločili za fotografijo, na kateri sta »voditelja« v postelji, ampak za fotografski posnetek, na katerem »Hollande« podpira opotekajočo se »kanclerko« v krznenem plašču in s kupico šampanjca v roki.

Francoski in nemški žurnalisti so hoteli z zanimivim eksperimentom pritegniti občinstvo in nemara še namigniti, da je v visoko politiko treba vrniti humor.