Hollande sklepa gospodarske vezi s Kitajsko

Francoski predsednik Hollande, ki je prispel na dvodnevni obisk na Kitajsko, je že sklenil prvi gospodarski dogovor.

Objavljeno
25. april 2013 17.53
CHINA-FRANCE-DIPLOMACY
G. A., zunanja politika
G. A., zunanja politika

Peking - Letalsko podjetje Airbus se je dogovorilo za prodajo 60 potniških letal, v vrednosti pet milijard dolarjev, kitajskim letalskim družbam. Francoska letala naj bi izdelali v Airbusovi tovarni v kitajskem mestu Tianjin, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

François Hollande je novinarjem povedal, da je prišel za to, da bi Francija povečala in okrepila izvoz na Kitajsko. Z državniškimi častmi ga je kot prvega izmed voditeljev zahodnih držav sprejel kitajski predsednik Xi Jinping. »Kitajska in Francija sta izjemni državi, ki se zavedata samostojnosti, vendar tudi podpirata demokratizacijo mednarodonih odnosov,« je povedal Xi in dodal, da so proti takšnemu svetu, kjer vladajo velesile. Hollande je še dodal, da lahko svet peljejo naprej, ko bosta državi dosegli dogovor.

V Peking je s Hollandom prispela številčna gospodarska delegacija, v kateri je približno sto podjetnikov, ki si želijo skleniti čim več poslovnih dogovorov z azijsko velesilo. Osredotočili naj bi se predvsem na prodajo francoskih letal in jedrske energije na Kitajsko, ki je v celotni svoji zunanjitrgovinski izmenjavi, v sodelovanju s Francijo dosegala zgolj 1,3 odstotka, medtem ko je sodelovanje z Nemčijo dosegalo pet odstotkov. Francozi kažejo velik interes za gospodarsko udejstvovanje v Aziji, saj beležijo v blagovni menjavi s Kitajsko, po poročanju AFP, primanjkljaj v višini kar 26 milijard evrov.

Hollandovi svetovalci so prepričani, da je za to kriv tudi kitajski juan, ki da je preveč podcenjena valuta in pričakujejo, da bodo s kitajskimi kolegi načeli tudi to temo. Holland sicer upa, da bodo lahko v to prepričali Kitajce, vendar je to malo verjetno.

Francozi si prav tako prizadevajo, da bi eno izmed vodilnih francoskih jedrskih podjetij Areva in kitajska energetska skupina CNNC podpisali pogodbo za postavitev obrata za ravnanje z jedrskimi odpadki. Med gospodarstveniki so tudi predstavniki avtomobilske industrije. Renualt si želi vzpostaviti obrat v Wuhanu, ki bi izdelal 150 tisoč avtomobilov na leto.

Nemška tiskovna agencija DPA pa poroča, da je Hollande prišel na Kitajsko tudi izboljšati odnose med državama, ki so se začeli resneje krhati v času predsedovanja Nicolasa Sarkozyja, ker se je srečal s tibetanskim voditeljem dalailamo.

V petek se bo Hollande srečal še s premierom Li Keqiangom, za tem pa bp odpotoval v Šanghaj, kjer bo nastopil na univerzi Jiatong. Govoril bo o globalnih izzivih za Francijo in Kitajsko.