Hrvaška: Ideološki spori politikov le še krepijo vsesplošni brezup

Največja opozicijska stranka HDZ je napovedala, da se bo zavzela za predčasne volitve, ki bi bile maja 2014 skupaj z evropskimi.

Objavljeno
27. december 2013 16.23
cropix Sjednica Vlade RH 180713
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb − Za vlado hrvaškega premiera Zorana Milanovića je polovica mandata. Država je v vse globlji ideološki in gospodarski krizi, opozicija na čelu s HDZ Tomislava Karamarka pa je že napovedala, da se bo zavzela za predčasne volitve, ki bi jih skupaj z volitvami v evropski parlament izvedli maja prihodnje leto.

»Vlada nam bo pustila le še požgano zemljo,« je bil te dni kritičen prvak hrvaške opozicije Karamarko. Ko je evropska komisija potrdila že precej časa znano dejstvo, da bo morala Hrvaška v prihodnjih letih krepko zavihati rokave za odpravo javnega dolga oziroma da bo morala privarčevati dobro milijardo evrov na leto, je opozicija dobila krila. Karamarko je celo zahteval, da mora vladajoča koalicija Kukuriku zamenjati nekaj najbolj odgovornih ministrov ali pa bo zahteval predčasne volitve. Iz vlade je prišel odgovor, da naj na obe zahtevi pozabi, češ da za kaj takega ni nobene potrebe, vlada pa da že ve, kako se bo lotila zahtevne naloge.

A šef HDZ vztraja, opozicija je po njegovih besedah »pripravljena prevzeti odgovornost za rešitev gospodarstva«. »Če si želimo tega kolektivnega mazohizma, jih trpimo še dve leti, a mislim, da bo do volitev prišlo precej prej. To bi bilo tudi primerno, saj vlada ni naredila ničesar. Spet so nas zadolžili za 200 milijonov evrov, torej nam bodo pustili požgano zemljo, figurativno gospodarsko pogorišče,« je obstreljevanje s pozicijo nadaljeval Karamarko, ki bi rad videl, da bi bila hrvaška levica podobna nemški, domoljubna in socialdemokratska; za SDP pa da se »niti ne ve, ali je socialna demokracija ali jugonostalgija«. Premier Milanović mu seveda ni ostal dolžan. Prvemu možu opozicije je odgovoril z ostro kritiko HDZ, ki da spodbuja ideološke spopade.

V senci verbalnih spopadov političnih veljakov pa so državljani zbegani in razočarani nad vsem, kaj se dogaja v državi, kjer je brezposelnih že več kot 360.000 ljudi (po brezposelnosti med mladimi se Hrvaška uvršča celo na tretje mesto v EU), obup pa posledično vse večji. Gospodarstvo je v hudih težavah, tujih naložb ni od nikoder. Gospodarski časnik Lider je v teh razmerah za osebo leta razglasil kar »gospo apatijo«, vsesplošno otopelost ob vsem, kar se v državi dogaja.

Koalicija nikakor ne najde pravega orožja, s katerim bi nagovorila državljane in jih prepričala v boljši jutri, pesimizma in črnogledosti je vse več. Analitiki zato svarijo pred poceni rešitvami, ki da so dober recept za mobilizacijo množic, mednje pa uvrščajo tudi Karamarkovo zahtevo po predčasnih volitvah.

Nacionalni forum

V času brezupa pa se je na hrvaškem političnem parketu pojavil Nacionalni forum, ki naj bi se že kmalu preoblikoval v stranko. Vodi ga priznani očesni zdravnik Nikica Gabrić, ki pravi da hoče gibanje »prekiniti začarani krog apatije in brezupa«. Po njegovih besedah sta tako levica kot desnica na Hrvaškem ostali brez vsebine, pozornost da namenjata le ideološkim vsebinam, vsakdanjih, eksistencialnih problemov pa se niti ne dotakneta. S forumom, ki se bo za glasove volivcev predvidoma potegoval že na majskih evropskih volitvah, simpatizira tudi predsednik Ivo Josipović, sicer tudi član Milanovićeve SDP.

Poziv šefa opozicije Tomislava Karamarka k predčasnim volitvam je vsekakor določen pritisk na vladajočo socialdemokracijo, njegovo dejansko težo pa je dobro povzela nekdanja premierka Jadranka Kosor, ki jo je HDZ pred nekaj meseci dobesedno vrgla iz svojih vrst. Za revijo Objektiv je o verjetnosti predčasnih volitev dejala: »Vlada, ki ima podporo v saboru, ostaja vlada. Tisti, ki nenehno kličejo k predčasnim volitvam, lahko to zahtevajo v saboru. A tega ne storijo, ker jih je strah. Volitve bodo leta 2015.«