Hrvaška ratificirala pristopno pogodbo k EU

»Evropska unija je sredstvo do kakovostnejšega življenja in večje varnosti,« je dejal Zoran Milanović.

Objavljeno
09. marec 2012 13.08
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb - Ob navzočnosti številnih diplomatov, celotne hrvaške vlade in drugih gostov je hrvaški Sabor dopoldne soglasno (136 glasov) potrdil pristopno pogodbo k Evropski uniji. S tem je Hrvaška naredila še korak bliže k vstopu v EU.

»Evropska unija je sredstvo do kakovostnejšega življenja in večje varnosti,« je v nagovoru dejal predsednik vlade Zoran Milanović, zunanja ministrica Vesna Pusić pa je pripomnila, da je »vstop v EU pravzaprav prvi politični konsenz na Hrvaškem«.

Sicer pa je hrvaška vlada že v začetku tedna predlog dokumenta potrdila; to pa je storila takoj, ko je hrvaško ustavno sodišče potrdilo, da je bil referendum 22. januarja v skladu z ustavo RH. Spomnimo, da je na referendumu o vstopu Hrvaške v EU 22. januarja za vstop bilo 66 odstotkov volivcev, dobra tretjina pa je bila proti.

Hrvaška je slavnostno podpisala pristopno pogodbo k Evropski uniji 9. decembra lani, ko je kot opazovalka tudi prvič bila navzoča na zasedanju voditeljev članic Unije. Pri odločanjih bo aktivno lahko sodelovala šele po 1. juliju 2013, ko naj bi po načrtih vstopila v EU. Pogodbo sta takrat podpisala hrvaška premierka Jadranka Kosor in predsednik Ivo Josipović. Pogodbo je v imenu Slovenije podpisal premier Borut Pahor. Predsednik evropske komisije José Manuel Barroso je ob podpisu izjavil, da se je »pokazalo, da se Hrvaška danes zelo razlikuje od države, ki je zaprosila za članstvo, a da bo napredek komisija še naprej spremljala«.

Dogovor mora potrditi vseh 27 članic EU, doslej pa so ga že ratificirale Slovaška, Madžarska, Bolgarija, Italija in Malta.