Hrvaška vlada: »airbus v megli« z odlično navigacijo

V parlamentu je novo hrvaško vlado potrdilo 89 poslancev, 28 jih je bilo proti.

Objavljeno
23. december 2011 21.19
Posodobljeno
23. december 2011 21.26
Rok Kajzer, Zagreb
Rok Kajzer, Zagreb
Zagreb – »Nismo goske v megli. Smo airbus v megli, a z odličnim navigacijskim sistemom,« je med razpravo v saboru o svoji vladi med drugim dejal novi hrvaški premier Zoran Milanović. V parlamentu je novo vlado potrdilo 89 poslancev, 28 jih je bilo proti.

Nova vlada je le nekaj minut po prisegi odprla profile na vseh socialnih omrežjih (Twitter, Facebook, Flickr, YouTube) in tako izpolnila obljubo, da bo zelo odprta za javnost in da bo predloge in kritike sprejemala po spletu oziroma vzpostavila sodobno komunikacijo z državljani. Še preden so se začele primopredaje po ministrstvih, je bila osvežena tudi uradna vladna spletna stran, kjer so v rubriki »Kdo je kdo« že navedeni premier Milanović in novi ministri. Vse to dokazuje, da se je koalicija Kukuriku že mesece pripravljala na prevzem oblasti in da so razmišljali tudi o takšnih simboličnih korakih.

Poslanci sabora so po več prekinitvah in nekaj manjših prepirih potrdili vlado Zorana Milanovića, ki je tako postal najmlajši hrvaški premier. Novi predsednik sabora Boris Šprem je, takoj po glasovanju, zaradi številnih čestitk, ki jih je v dvorani začela dobivati nova vlada, skoraj pozabil na prisego, ki jo morajo izreči ministri. Zasedanje sabora je bilo, poleg običajnih poslanskih prask, zanimivo tudi zato, ker so novi ministri že napovedali prve projekte. Ministrica za kulturo Andrea Zlatar, denimo, nov zakon o HRT in nov medijski zakon. Stanje na nacionalki je namreč kritično in je bilo pred dnevi »okronano« z odstavitvijo voditelja Dnevnika Zorana Šprajca. Zaradi zatiranja medijske svobode so novinarji HTV danes znova zahtevali nov zakon in zamenjavo vseh organov nacionalke.

Kaj obljublja Milanović

Novi premier je v govoru pred poslanci dejal, da odpirajo novo stran v zgodovini države in da bo članstvo v EU še posebno pomembno za gospodarsko utrditev države. Napovedal je fiskalno konsolidacijo, zmanjševanje javne porabe in primanjkljaja ter tolikšno zmanjšanje proračuna, da ne bo ogrozil socialnih pravic ali zadušil razvoja. Napovedal je še red v javnih financah ter »politiko in družbo brez korupcije«. »Od mene ne boste slišali smešne izjave 'jaz sem pošten'. To je nekaj, kar drugi mislijo o vas, morate pa biti vzor. Brez velikih besed,« je dejal Milanović.

Državljanom je obljubil profesionalno policijo, neodvisno sodstvo in decentralizacijo. »Verjamem v močnejšo, boljšo in pošteno Hrvaško, v kateri se delo izplača, kjer se obdavčujejo bogastvo in špekulacije, kjer obstaja solidarnost med javnim in zasebnim. Politika brez zaupanja je prazna in votla. Te volitve in ta vlada sta boj za človeško zaupanje. Držite me za besedo,« je dejal premier, ki se je med drugim zahvalil tudi predhodnici Jadranki Kosor za sklenitev pogajanj z EU.

Ta pa seveda ni mogla iz svoje kože in je dejala, da program vlade ni resničen, da gre za naštevanje načel in da je le »okvir programa«. Tako kot Vladimir Šeks, ki vladi obljublja pekel, je med vrsticami zagrozila tudi Kosorjeva, ko je napovedala »težke in burne razprave o ukrepih, ki jih napoveduje vlada«. Primopredaja poslov je popoldne minila brez zapletov.

Kdo so ministri

Kar zadeva zunanjo politiko, je Milanović obljubil, da bo »prijateljska, a zasnovana izključno na hrvaških interesih«. To bo moral premier še podrobneje pojasniti, predvsem evropskim partnerjem, saj iz diplomatskih krogov že nekaj časa (nezadovoljno) opozarjajo na stališča nove vlade, ki je precej zadržana do tesnejšega povezovanja Unije in se nagiba k omejevanju oddaje dela suverenosti EU, vzor pa da sta ji Češka in Švedska. Takšna stališča so povzročila precej zaskrbljenosti in najbrž bo moral Milanović že januarja v Bruslju, sicer še kot opazovalec, podrobneje pojasnjevati takšna nenavadna sporočila.

Hrvaška vlada bo sicer imela štiri podpredsednike: Radimir Čačić (gospodarstvo), Milanka Opačić (socialna politika, mladi), Neven Mimica (koordinator za notranjo, zunanjo in evropsko politiko) in Branko Grčić (regionalni razvoj). Ministri so postali še: Slavko Linić (finance), Ante Kotromanović (obramba), Vesna Pusić (zunanje zadeve), Orsat Miljenić (pravosodje), Arsen Bauk (uprava), Gordan Maras (podjetništvo), Mirando Mrsić (delo), Zlatko Komadina (promet), Tihomir Jakovina (kmetijstvo), Mirela Holy (okolje), Ivan Vrdoljak (prostor), Predrag Matić (veterani), Željko Jovanović (izobraževanje) in Andrea Zlatar Violić (kultura). Vlada bo imela kar tri ministre s priimkom Ostojić – Ranka Ostojića (notranje zadeve), Veljka Ostojića (turizem) in Rajka Ostojića (zdravstvo) –, ki pa si niso v sorodu.