Hrvaška vlada z luksuznimi vozili sprožila ogorčenje

»Kaj bi pa radi, naj se peljem v službo s kočijo?« Za ministra audi A6, ni pa za nadomestila za učitelje in profesorje.

Objavljeno
17. februar 2014 11.10
Posodobljeno
17. februar 2014 11.15
K. V., Delo.si, STA
K. V., Delo.si, STA

Zagreb − Hrvaška bo v prihodnjih mesecih prek operativnega lizinga najela 1581 novih vozil, za kar bo v prihodnjih  petih letih iz proračuna plačala dobrih 271 milijonov kun (35,5 milijona evrov). Prenova državnega voznega parka je razburila javnost, predvsem zaradi novih dragih avtomobilov za ministre v času krize, piše Slovenska tiskovna agencija.

Novi audiji za ministre, ni pa za osnovne stroške

»Kaj bi pa radi, naj se peljem v službo s kočijo?« je odgovoril v nedeljo minister za znanost, izobraževanje in šport Željko Jovanović, ko so ga novinarji vprašali, ali mu ni nerodno, da se bo kmalu peljal z novim avtomobilom znamke audi A6, ki je vreden dobrih 640.000 kun (83.600 evrov), medtem ko ni dovolj denarja za različna nadomestila za učitelje in profesorje.

Jovanović je pojasnil, da ni osebno izbiral avtomobila, temveč da je šlo za javni razpis državnega urada za javna naročila.

Večina hrvaških ministrov bo tako kot Jovanović dobila nove audije. Na Hrvaškem so mnogi opozorili, da bi država lahko najela vsaj cenejše različice omenjenih avtomobilov, glede na to, da vlada pripravlja rebalans proračuna zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja ter zateguje pas državljanom, da bi zakrpala slabo milijardo evrov veliko proračunsko luknjo.

Vlada se brani, da je šlo za javni razpis

Tudi vlada se je v nedeljo oglasila s sporočilom za javnost, v katerem so poudarili, da je bil javni razpis za 1581 novih avtomobilov, med katerimi je 253 kombijev, objavljen marca lani.

Poudarjajo, da gre za prenovo obstoječega voznega parka in tudi za potrebe novih vladnih uradov, kot je državni urad za Hrvate v tujini. Dodali so, da so avtomobili, ki so namenjeni državnim uradnikom, razred nižji, kot so bila prejšnja vozila.

Večina avtomobilov ali dobrih tisoč je namenjenih ministrstvu za notranje zadeve, več kot 200 pa bosta dobila ministrstvi za pravosodje in finance. Tudi za različnim inšpekcijam in za socialno delo bo na voljo več deset novih avtomobilov. Med drugim bosta devet novih vozil dobila tudi urad za splošne zadeve sabora in vlade in državni hidrometeorološki zavod.