Hrvaški gasilci nimajo časa za počitek

Na Hrvaškem se še vedno borijo z več požari, ki pustošijo po državi.

Objavljeno
29. avgust 2012 12.09
Posodobljeno
29. avgust 2012 12.16
Pozar kod Vrpolja 230712 Sibenik ,23.07.2012 - Vatrogasci i kanaderi gase pozar
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Zagreb − Hrvaški gasilci se še vedno borijo z več požari, ki pustošijo po državi. Kot poroča tamkajšnja nacionalna televizija HRT, je davi zagorelo na severnem Velebitu, kjer gorijo trava, nizko rastlinje in borov gozd.

Še vedno je aktiven požar pri jezu Peruča v občini Hrvace na jugu države, kjer gorijo nizko rastlinje ter borov in hrastov gozd. Pri gašenju sodeluje 88 gasilcev iz vse države. V isti občini še vedno gori tudi nedaleč od naselja Satrić, kjer gorita nizko rastlinje in borov gozd.

Gori tudi na območju Rudina pri Kaštelu, kjer poleg nizkega rastlinja, makije in borovega gozda gorijo tudi nasadi oljk in vinograd. V požaru, ki je po pisanju HRT sicer že pod nadzorom gasilcev, je bilo uničenih nekaj objektov in osebni avtomobil.

Okoli 90 gasilcev je celo noč gasilo tudi požar na otoku Čiovo pri Trogirju, ki je ogrozil nekaj hiš, a jih je gasilcem uspelo obraniti. V požaru je sicer zgorelo 15 hektarov trave, nizkega rastlinja in borovega gozda.

Požar še vedno pustoši tudi na polotoku Pelješac, pogasili pa so požara na Dolgem otoku in pri Vodicah.

Kot smo na Delu že poročali, je letos na Hrvaškem sicer zagorelo že več kot 8500-krat. Kolikšno škodo bodo povzročili požari, za zdaj ne more napovedati nihče, je pa prvi hrvaški gasilec Slavko Tucaković dejal, da bo velikanska, sanacija pogorišč pa dolgotrajna. Iz državne uprave za zaščito in reševanje so po poročanju našega zagrebškega dopisnika Dejana Vodovnika sporočili, da je od začetka leta na Hrvaškem zgorelo skoraj 60.000 hektarov površin, kar je pol več kot lani. Na obali je sicer zgorelo nekoliko manj območij kot lani, čeprav je bilo požarov 4100 oziroma 400 več kot lani (od začetka leta do sredine avgusta), so pa ti na celini uničili skoraj 35.000 hektarov površin, kar je štirikrat več kot lani. Bržkone je dovolj zgovoren tudi podatek, da so na Hrvaškem doslej ukrepali z letalskimi gasilskimi silami 218-krat, lani pa 138-krat.