HRW opozarja na krvavo maščevanje libijskih upornikov

Organizacija za človekove pravice ugotavlja, da so uporniki poleg Gadafija usmrtili vsaj še 66 ljudi.

Objavljeno
17. oktober 2012 19.45
LIBYA-CONFLICT-KADHAFI-ANNIVERSARY-BENGHAZI
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Tripoli - Mednarodna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je objavila izsledke preiskave o zadnjih urah Gadafijevega življenja in okoliščinah njegove smrti. V poročilu ugotavljajo, da so uporniki krvavo obračunali z Gadafijem in člani njegovega konvoja.

Poročilo HRW o dogodkih, ki so se zgodili 20. oktobra lani, temelji na videoposnetkih, ki so jih posneli uporniki sami, in pričevanjih tako voditeljev opozicijskih milic kot tudi preživelih pripadnikov Gadafijevega konvoja.

Peter Bouckaert iz HRW je pojasnil, da eden od posnetkov, ki je bil narejen kmalu po zajetju konvoja, prikazuje večjo skupino Gadafijevih privržencev, ki so jih uporniki zvezali in jih zlorabljali. Aktivisti HRW so ljudi na posnetku nato primerjali s fotografijami iz mrtvašnice in ugotovili, da je bilo vsaj 17 ujetnikov pozneje ubitih v bližini hotela Mahari. »Dokazi kažejo, da so opozicijske milice usmrtile najmanj 66 zajetih pripadnikov Gadafijevega konvoja v Sirti,« je dejal Bouckaert in dodal, da so nekateri umrli z rokami zvezanimi za hrbtom.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP to potrjuje besede njihovega dopisnika, ki je lani oktobra na travniku pred omenjenim hotelom našel med 65 in 70 trupel.

»Naša dognanja pod vprašaj postavljajo oceno libijskih oblasti, da sta bila  Moamer Gadafi in njegov sin ubita v navzkrižnem ognju in ne po zajetju,« je povedal Bouckaert.  Eden od videoposnetkov namreč dokazuje, da so Mutasimija Gadafija zajeli živega, nato pa so ga odpeljali v Misrato. Tam je nastal posnetek, na katerem kadi in se prepira s svojimi ugrabitelji. »Do večera so njegovo truplo, z novimi ranami na grlu, javno razstavili v Misrati,« so zapisali v poročilu.

HRW na izvensodne poboje, ki sta jih zagrešili obe strani, opozarjajo vse od padca Gadafijevega režima. Kljub obljubam o preiskavi zločinov pa se po njihovih besedah v Libiji še ni nič premaknilo. »Eden od največjih izzivov Libije je, da vzpostavi nadzor nad dobro oboroženimi skupinami in jih ustavil. Prvi korak bi bila preiskava množičnega poboja, ki se je godil 20. oktobra 2011 - gre za najhujši zločin opozicijskih sil, ki smo jih doslej zabeležili,« je za AFP še povedal Bouckaert.