IAEA obisk v Iranu ocenila kot dober

Delegacija agencije se bo najverjetneje kmalu znova odpravila v Iran.

Objavljeno
01. februar 2012 13.09
Ma. Ja., Mo. B, Delo.si
Ma. Ja., Mo. B, Delo.si

Dunaj − Vodja delegacije Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je po vrnitvi s tridnevnega obiska v Teheranu danes obisk označil kot dober, a poudaril, da ostaja še veliko dela. »Tri dni smo imeli intenzivne pogovore o vseh naših prioritetah. Odločeni smo rešiti vsa odprta vprašanja, enako pravijo tudi Iranci,« je po poročanju Slovenske tiskovne agencije povedal Herman Nackaerts.

Na dunajskem letališču je ob vrnitvi z obiska še dejal, da »seveda ostaja še veliko dela« in da predvidevajo, da bodo v zelo bližnji prihodnosti znova odšli v Iran.

S sedeža IAEA so zatem sporočili, da bodo imeli predstavniki agencije nove pogovore v Teheranu še ta mesec, in sicer 21. in 22. februarja. V omenjenem tednu je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pričakovati tudi novo poročilo IAEA o Iranu.

Nackaerts medtem ni razkril podrobnosti o doseženem med obiskom v Iranu, pred odhodom šestčlanske delegacije strokovnjakov v Teheran pa so napovedovali, da bo v središču njihovih prizadevanj obnova pogovorov o iranskem jedrskem programu.

Po navedbah STA je bil namen obiska rešitev odprtih vprašanj, potem ko je IAEA novembra lani v zelo kritičnem poročilu opozorila na mogočo vojaško dimenzijo iranskega jedrskega programa.

Iranski tiskovni agenciji Fars in IRNA sta v torek poročali, da so pogovori potekali v »pozitivnem in konstruktivnem vzdušju«, da pa delegacija IAEA ni obiskala nobenih jedrskih objektov.

V delegaciji je bil tudi drugi človek agencije Rafael Grossi.